Темата коментира кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова

Пожар пламна в сградата на Универсалната зала в Скопие. Девет противопожарни автомобила гасиха огъня в сградата, която е в ремонт. Пламъците обхванали покривната конструкция. Залата е известна у нас с това, че е копие на сградата на Софийския цирк, която изгоря през 1983 г. Зданието в македонската столица е построено от България след катастрофалното земетресение в Скопие през 1963 г.

"Има напрежение в Северна Македония, защото изборите са двойни. По традиция всичко, което се случва, минава през призмата на политически престрелки. Така се случи и с Универсалната зала. От вчера съобщават, че тя е подарък към страната, но никой не каза, че построяването на сградата е жест от България към жителите на македонската столица след голямото земетресение през 1963 г.", коментира в ефира на "Твоят ден" кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.

Пожар в Универсалната зала в Скопие, която е копие на изгорелия Софийски цирк

По нейни думи след земетресението целият град е сринат и държави от цял свят изпращат помощи за възстановяването му. България дарява средства за построяването на Универсалната зала, Румъния дарява за изграждане на болница, а помещенията на Градския съд са подарък от Финландия.

"В последните 8 години залата беше оставена на произвола на съдбата. Преди около месец започна нейната реконструкция. Разположена е на много добро място – в центъра на Скопие, на един от големите булеварди в града. Пламъците се виждаха отдалеч, а димът задушаваше всички. Хубавото е, че поне няма жертви", обясни Величкова.

Политиците в Скопие използват пожара на Универсалната зала за взаимни обвинения

Според журналиста част от обещанията на двете основни партии в страната - Социалдемократическият съюз на Македония и ВМРО – Демократическа партия за македонско национално единство, е след изборите Скопие да има своята нова Универсална сграда.

Величкова коментира и антибългарската реторика, която се появява преди вота.

"В предизборната кампания България винаги е присъствала и никога не е била в ролята на добрия герой", посочи тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase