Функциите на главен секретар на МВР ще изпълнява временно Димитър Кангалджиев

Президентът подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, предадоха от пресцентъра на държавния глава. 

Функциите на главен секретар на МВР до назначаването на нов ще изпълнява настоящият зам.-главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Това съобщиха за NOVA от пресцентъра на МВР. 

​Главен комисар Димитър Кангалджиев е роден на 15 март 1982 г. Той има магистърска степен по специалност „Право“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“, и бакалавърска - по специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР. Владее английски и руски език, показва информация в сайта на МВР.

Служебният кабинет предложи на президента да освободи главния секретар на МВР

Във вторник Министерският съвет прие решение, с което поиска от президента да освободи Живко Коцев.

Припомняме, че на 4 април Коцев обяви, че напуска поста по собствено желание. Тогава той мотивира решението си с това, че е решил да продължи реализацията си извън редиците на МВР. Ден по-късно главният секретар обяви, че оттегля подадената си оставка, която била провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск. А Николай Денков обяви, че този натиск е упражняван от страна на и.ф. Борислав Сарафов. 

В същото време стана ясно, че Живко Коцев е свидетел по делото за контрабандните канали в „Митниците”. Появи се информация, че освен като явен свидетел, Коцев е дал информация и като таен. Междувременно изтекоха и снимки на Живко Коцев с двама от обвинените за контрабанда – баща и син Димитрови. Всичко това досега Коцев не го е коментирал.

„Ако снимките бяха доказателство щяха да са приобщени по делото. Тяхното изтичане в определени медии означава, че не са годни доказателствени средства”, заяви  Атанас Славов от ПП-ДБ.

В тази връзка Бойко Борисов коментира снимките, за които се твърдеше, че са от неговата спалня. „Оказа се, че са фалшиви, че такива банкноти няма, докато сега тук е малко по-друго”, посочи лидерът на ГЕРБ.

„Шокираща е реакцията на „Продължаваме Промяната”, защото от борци с корупцията изведнъж се оказаха част от всичко това. Борисов днес направи едно изказване, което - мерят си пачките. Той говори за неговите в спалнята спрямо тези сега, които видяхме на кадрите”, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Имам един въпрос, някой от вас вижда ли друга разлика между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, освен името”, попита лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Кой е Димитър Кангалджиев

През 2005 г. Кангалджиев започва работа в системата на МВР, като заема длъжността "разузнавач" първо в отдел „Криминална полиция“ при СДВР, а по-късно - в отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП. В периода 2010 - 2015 г. е началник на група „Криминална полиция“ при РУП - Костинброд, след което до 2016 г. - началник на РУ - Ботевград. От 2016 до 2019 г. заема поста началник на сектор в отдел „Криминална полиция“ в ГДНП. От 2019 г. поема поста началник на сектор в отдел „Специални операции“ в ГДБОП, а от 30 май 2021 г. до 27 септември 2023 г. е заместник-директор на главната дирекция. Преминал е допълнителни курсове и специализирани обучения. Награждаван многократно за постигнати високи резултати в служебната дейност.

Със заповед на министъра на вътрешните работи, от 28 септември 2023 г. временно е преназначен на длъжност заместник главен секретар на МВР, а със заповед от 30 ноември същата година е титуляр на позицията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.