Големите социални разходи и нулеви реформи доведоха до високата инфлация и обедняването на хората, посочи бившият вицепремиер

Политиките на правителствата през последните три години бяха проинфлационни – големи социални разходи и нулеви реформи, които доведоха до високата инфлация и обедняването на хората. Това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

"Всеки път, когато Асен Василев предава МФ на свой наследник, се повтаря едно и също. Парите са похарчени, а новите министри казват, че положението е много тежко. За три години и половина Василев увеличи държавния дълг с 20 млрд. лв. Бюджетното харчене не е икономическа политика", допълни той. 

Найденов: ГЕРБ прави заявка за пряко участие във властта

Бившият вицепремиер е на мнение, че събираемостта на данъци няма да се увеличи. Василев определи управлението на предходното редовно правителство като „приказки, малко идеи, почти никаква свършена работа“.

Експертът каза, че за да влезе страната в Еврозоната, трябва да има силна политическа воля. Той обясни, че причина за забавянето е, че България е влязла в т.нар. „сив списък“ за пране на пари за финансиране на международния тероризъм.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase