Каква е причината

Летището в Дубай се опитва да се възстанови след смъртоносните бури в Обединените арабски емирства и Оман. Рекордно количество дъжд се изля над страните от Персийския залив. Днес беше възобновено приемането на пристигащи полети на Терминал 1, използван от чуждестранни превозвачи, но трафикът продължава да е силно нарушен. 

Близо 100 българи бяха блокирани на летището в Дубай. Страната беше обхваната от силни дъждове, които предизвикаха наводнения. Аерогарата остана под вода, а полетите бяха отменени. 

Антонина Цанкова е една от сънародничките ни, които бяха в Дубай. Групата българи бе от около 80 човека. Те трябвало да кацнат у нас около 20 ч. в сряда. 15 часа обаче стояли на летището. На място консулът на България посетил сънародниците ни и им донесъл храна и вода.

„Той се погрижи за нас определено. Донесе ни храна и вода и ни осигури едно малко пространство на летището за децата, защото има и бременни жени, и възрастни хора”, обясни Антонина Цанкова.

Антонина разказа, че по време на наводненията такситата в Дубай искали космически суми за превоз, които варирали между 350 и 600 лв. Налагало се туристите дори да наддават, за да се качат в такси. Метрото също било под вода.

В подобни случаи на голямо закъснение, екипажът често не може да остане допълнително на работа. „Основната причина, която беше дадена, е изчерпване на летателните часове на пилотите”, подчерта жената.  

„Когато се стигне до някакви извънредни обстоятелства, лоши метеорологични условия, технически отказ -  в някои случаи работното ни време изтича”, посочва пилотът Петър Лавинов.

Правилото е задължително и то е в интерес на безопасността на пътниците. „Това не е някаква прищявка. Това са стриктни регулации. Колкото и да е неприятно -  тези регулации трябва да бъдат спазени”, категоричен е пилотът.

Българската туристическа група вече се е завърнала в България.

Летището в Дубай е под вода, отменени са полетите от и до България (ВИДЕО)

Пороите предизвикаха наводнения на самолетните писти и хаос на второто по натовареност летище в света. От ръководството призоваха пътниците да не идват на аерогарата, ако не е крайно наложително.

Според властите в Обединените арабски емирства това са най-проливните валежи от 1949 г. насам.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase