„Никой не е давал съгласие диагнозата на пациента да се оповестява", каза юристът

Малко вероятно е ендоскопска операция да не остави никакъв белег върху тялото на пациента. Това заяви адвокат д-р Мария Петрова в „Интервюто в Новините на NOVA”. Тя коментира случая, който ви показахме в "Здравей, България" на жена, изписана от болница с епикриза за ендоскопска операция, която не е направена. Пациентката демонстрира пред камерата на NOVA, че няма белег от подобна интервенция.

Нужно е да има съдебномедицинска експертиза и да констатира дали написаното в епикризата е вярно, препоръча юристът. „Дори да е имало минимален белег, той няма как да се възстанови за кратък период”, обясни Петрова. 

Епикриза без интервенция: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

„Има съставяне на документ с невярно съдържание за здравословното състояние на жената, което е отделно престъпление. Трябва да се намеси Здравната каса, за да провери дали са налице индикациите, да провери ако не е направена такава операция и има и други нарушения, може да се прекрати договора на това лечебно заведение. При действащите неадекватни медицински стандарти не очаквам особен резултат от проверка на Медицински надзор”, заяви Петрова.

Тя препоръча да се намеси и прокуратурата. „Винаги е възможно да има грешка, но в България нямаме адекватно здравно досие”, допълни Мария Петрова.

След репортаж на NOVA: „Медицински надзор“ започна спешна проверка в бургаска болница

Петрова беше категорична, че никой няма право без съгласието на пациента да оповестява чувствителна здравна информация за пациента. „Никой не е давал съгласие диагнозата на пациента да се оповестява. С подобни изказвания недопустимо е един лекар да засилва стигмата върху всички пациенти, които страдат от някакви психиатрични заболявания или приемат медикаменти. Утре всеки от нас може да бъде дамгосан”, каза адвокатът.

„Нямаме никакво съмнение на този етап преди да сме видели експертиза от психиатри, приемаме казаното от нея за истина. Възможно е да е допусната техническа грешка в болницата, но това не е начина да се оповестява и да се засилва стигмата около пациентите”, допълни адвокат Мария Петрова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase