Руският представител в ООН Василий Небензя постави отговорността за ескалирането на напрежението върху Израел и Запада

Русия променя курса си спрямо политиката в Близкия Изток, което стана ясно от отказа на страната да отправи критика към Иран за нападението над Израел, посочват от Voice of America.

Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков направи изявление по телефона, предадено от агенция" Ройтерс". "Изключително сме обезпокоени от ескалацията на напрежението в региона. Призоваваме всички страни към сдържаност", каза той.

Руският представител в ООН Василий Небензя направи изказване, като постави отговорността за ескалирането на напрежението върху Израел и Запада. "Отбелязваме сигнала, изпратен от Техеран, че Иран не се стреми към по-нататъшна военна ескалация с Израел. Призоваваме Запада и Йерусалим да последват примера и да прекратят с провокациите и използването на сила в Близкия Изток", каза той.

Мъж заплаши да се самовзриви пред иранското консулство в Париж (ВИДЕО)

В публикация в социалните мрежи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова критикува всякакви очаквания Русия да осъди Иран за атаката. Тя написа: "Припомнете ми кога последно Израел отправи критика за поне едно нападение от страна на Киев върху руски региони."

Според анализатори войната в Украйна е накарала Москва да се откаже от досегашната си умерена позиция по отношение на Близкия Изток и сега показва ясна подкрепа за Техеран. Експертите смятат, че причината за това е войната в Украйна и готовността на Русия да пожертва някои от предишните си дипломатически контакти, за да постигне целите си, предават от Voice of America.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: Voice of America (VOA)