Сега законопроектът отива в Сената

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри с двупартийно мнозинство при гласуването пакетите от военна помощ за Украйна и Израел, които влизат в законопроект за помощ на стойност 95 милиарда долара, предадоха "Ройтерс".

Одобряването на пакетите за Украйна и Израел, които се сражават съответно срещу Русия и палестинската групировка "Хамас", наред с подкрепяни от Иран движения, бе предшествано от гласуване в полза на помощ за Индо-тихоокеанския регион, където влиза Тайван.

Разглеждането на законопроекта, който отива за разглеждане в Сената, бе бавен с месеци заради опозицията срещу него на конгресмени от Републиканската партия, контролираща долната камара на американския парламент.

САЩ отхвърлиха твърденията, че стоят зад среднощната атака в Ирак

"Времената са опасни. Тримата ни основни противници - Русия, Китай и Иран работят заедно и са агресори по целия свят. Те са глобална заплаха за нашия просперитет и сигурност. Ако сега обърнем гръб на случващото се, последиците от бездействието ни ще са катастрофални", заяви председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън. 

Законодателството сега се прехвърля на горната камара на Конгреса - Сената, където мнозинство имат съмишлениците на президента Байдън от Демократическата партия, посочва "Ройтерс", като припомня, че преди два месеца Сенатът е одобрил подобен проект. Очаква се горната камара да одобри на свой ред военната помощ за Украйна, Израел и Тайван идната седмица, така че да остане президентът Байдън да подпише новия закон.

Десетина конгресмени от Демократическата партия са развявали знаменца на Украйна по време на гласуването в Камарата на представителите, отбелязва "Ройтерс". Агенцията предаде, че президентът Байдън веднага е призовал Сената по-бързо да одобри закона, за да може той да го подпише.  

Видео: Ройтерс

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase