Коментар на шеф Манчев и психологът Велислава Донкина

Когато има твърде много несигурност отвътре и отвън, всичко се отлага. Животът се отлага, защото нищо конструктивно не може да бъде направено. На всички ни изглежда, че се мултиплицира един и същи процес, който не търпи развитие. Това каза в студиото на „Твоят ден” д-р Велислава Донкина по повод нагласите и усещанията у обществото преди предстоящите избори в страната.

Зафиров: Служебното правителство поставя под съмнение честността на изборите

„Държавата сама по себе си няма да падне. От друга страна, когато правиш бизнес, той трябва да е предвидим, да има някакъв хоризонт. В момента никой не е спокоен, защото политиците се сменят през няколко месеца. И бизнесът започва да се страхува, защото няма сигурност”, коментира шеф Иван Манчев.

Сертифицираха публично машините за предстоящите избори

Според психолога едно от най-неприятните неща за човешките същества е непредвидимостта и неяснотата. Това е и причината да бъдат изграждани общества. „Правим си планове, опитваме се да овладеем стреса, за да контролираме неизвестното, което ще дойде в бъдеще. Затова имаме нужда от институции, ценности и закони, които да създадат тази подредба. Има предвидимост, когато имаме усещането, че начело са хора, които знаят какво правят и го правят, не само за да облагодетелстват самите себе си”, обясни д-р Донкина.

Главчев: Целта ни е гражданите да са спокойни, че изборите ще бъдат честни

Според Манчев хората, които управляват страната, трябва да разполагат със свободата да правят това, което те считат за правилно. Той допълни, че по този начин политиците биха се чувствали по-независими, а така биха станали по-оперативни и по-силни, защото няма да има вмешателство в техните решения.

„Проблемът е в елитарността, която съществува в България. Тя трябва да бъде с експертиза, за да може да се видят резултатите от свършеното”, каза още шеф Манчев.

Според д-р Донкина хората имат усещането, че нищо не може да бъде направено и това е причината за ниската избирателна активност 

„Начело на изпълнителната власт не слагат хора, които наистина знаят какво се случва и  познават сферата на самите министерства, а такива, които са удобни. Държавата трябва да ти помага, да ти дава усещането, че стои зад гърба ти”, обясни Манчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase