Темата коментира епидемиологът доктор Петър Марков

Защо в България за пръв път от 1977 година се наблюдава бум на коклюша, въпреки ваксините и антибиотиците? Има ли рискове за поставяне на ваксина на бременните? Какво показва практиката в останалите държави от ЕС? Тези теми в „Пресечна точка” коментира епидемиологът доктор Петър Марков.

„Коклюшът е много заразна инфекция. Почти толкова заразна, колкото е морбили. Затова е важно ваксинационното покритие да бъде много високо. Винаги, когато то падне, коклюшът се завръща”, обясни той.

Колко струват тестовете за коклюш и може ли резултатът да е фалшив

По думите на епидемиолога най-уязвими на коклюш са бебетата под двумесечна възраст и 1 година. „На двумесечна възраст се слага първата ваксина. След нея бебетата са сравнително защитени. Това, което пази най-малките, е околните им хора да не са заразни. А те не са заразни след ваксинация”, уточни доктор Марков.

Той обясни, че съветът на лекарите към бременните жени е да се ваксинират. „Ваксината е добре да се постави или преди забременяване или около 7-ия месеца на бременността. Хубаво е тези жени да са с поставена ваксина, защото те са най-близкото обкръжение на своето бебе. Освен това, когато майката е ваксинирана, през плацентата в бебето преминават антитела, които го предпазват, докато то самото бъде ваксинирано”, подчерта епидемиологът.

И допълни, че ваксината срещу коклюш у нас е универсална и нейни вариации се предлагат и в Европа.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase