Вижте колко висока е езиковата култура на хората у нас

С ясното съзнание, че стандартът за грамотност се различава в отделните общества, в Доклада си за развитие на човечеството от Статистическия институт към ЮНЕСКО са приели предизвикателството да съставят класация на населението над 25-годишна възраст. Според събраните данни, които показват способността за четене с разбиране, писане и извършване на прости аритметични действия, средният процент грамотни е 86%. По-висок е той при мъжете, отколкото при жените - с близо 7%. Данните, събрани от Северна Корея, Украйна и Узбекистан, показват 100% грамотно население. Следват ги Естония и Латвия, а третото място е за Куба и още няколко от бившите Съветски републики. Тъй като почти всяка позиция се заема от повече от една държава, 15-ото място си делят България и Черна гора. Сред държавите членки на Евросъюза ние се намираме една позиция след Румъния и една преди Испания.

Сигнали за проблем по време на втората задължителна матура

С помощта на онлайн справочника „Как се пише“ проверихме какви са най-честите ни колебания за правилно използване на българския език. По техни данни най-голямо затруднение създава запетаята пред „че“. Следващият въпрос, който най-често задаваме, е относно думата „именик“ и това колко букви „н“ съдържа тя. Топ три на най-честите справки се затваря от бройната форма, която вече предизвиква по-силен интерес дори от пълния член. В 80% от случаите справките в онлайн справочника се правят от мобилен телефон, а останалите – от компютър. 60% от търсенията са от София, Варна и Пловдив.

Как изкуственият интелект се справя с последния въпрос на матурата

Едно от водещите изследвания за развитието на образованието по света PISA оценява доколко учениците са способни да приложат в живота наученото в училище. Според техните данни половината от 15-годишните български ученици не биха могли да се справят. В трите области на изследването – четене, математика и природни науки, процентът на грамотните ученици се движи малко под и малко над 50%. Първите три места и в трите направления се заемат от Ирландия, Естония, Финландия и Нидерландия, като само последователността се променя. По четивна и научна грамотност България е предпоследна от всички държави членки на Европейския съюз. А по математическа грамотност заемаме последната позиция.

Колко (не)грамотни са завършващите ученици? Платформата "Как се пише" ще помага на зрелостниците

Броят на зрелостниците през 2023 г. е бил близо 46 хиляди. Средната им оценка е била „добър 3,93“ – близка, макар и малко по-ниска от средната оценка година по-рано. При литературните задачи повечето ученици са се справили с тези изискващи възпроизвеждане, но тези за разбиране, интерпретиране и прилагане на наученото са им създали проблем. При езиковите задачи препъникамък и била бройната форма. Най-високи оценки са получили зрелостниците в София, Смолян и Пловдив, а най-ниски – в Плевен, Разград и Шумен.

По данни на НСИ общообразователното и профилирано обучение у нас, се провежда в близо 2000 училища – с 11 по-малко от година по-рано. Учениците, които се обучават в тях, са малко над половин милион, като една паралелка се състои от средно 21 деца. Учителите, в това число директори и заместник-директори, са почти 56 000, като жените преобладават значително. Най-голяма част от учителите са на възраст от 55 до 59 години. Частните общообразователни училища, които функционират в момента у нас, са близо 100, а учениците, които се обучават в тях – 14 000.

Професионалното образование и обучение през настоящата учебна година пък се осъществява в 21 училища по изкуства и 25 спортни училища, а броят на професионалните гимназии и колежи с прием след средно образование е над 370. Възпитаниците на всички тези учебни заведения са 166 000.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase