Русия заяви, че че ще работи за международно сътрудничество в сферата

Твърдението на САЩ, че Русия е изстреляла сателит, способен да унищожава други спътници, предизвика реакции от страна на Кремъл, разказва Voice of America (VOA). Според Щатите изстрелването на руски сателит засилва опасенията за конфликт в Космоса, а Русия от своя страна определи твърдението на Пентагона като „фалшива новина“ и заяви, че ще работи за международно сътрудничество в сферата. „Русия ще предотврати превръщането на Космоса в още една сфера на въоръжена конфронтация и ще продължим да насърчаваме мирното му изследване в полза на човечеството", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия отрече твърденията на САЩ, че е изстреляла космическо оръжие на пътя на американски спътник

По-рано, Русия представи проекторезолюция на ООН, насочена към предотвратяване на надпревара във въоръжаването в Космоса. „Тя е насочена към препотвърждаване на държавните задължения да не използват космическото пространство за разполагане на всякакви форми на оръжия", каза руския посланик в ООН Василий Небензя.

САЩ разкритикуваха резолюцията. Американските законодатели се притесняват, че това е част от по-големите проблеми в отношенията между САЩ и Русия, посочват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, dariknews.bg