Това обяви директорът „Оперативна дейност” в БДЖ инж. Анатолий Атанасов

Пробата за алкохол на машиниста, управлявал катастрофиралия на Централна гара в София влак, е отрицателна. Това обяви инж. Анатолий Атанасов, директор „Оперативна дейност” в БДЖ.

Инцидентът стана във вторник следобед. При удара пострадаха няколко души. Четирима от тях бяха откарани за преглед в „Пирогов”, ИСУЛ и ВМА. Според първоначална информация до сблъсъка се е стигнало, след като на машиниста му прилошало и изгубил контрол върху локомотива.  

Последствия имаше за пътуващите и в сряда - сериозно закъснение на влаковете, най-осезаемо за композициите от София до Варна и Бургас, с близо 2 часа. В момента заради ремонт, гарата разполага с по-малко коловози и подобен инцидент се отразява сериозно на графика на влаковете, уточняват от БДЖ.

Пътнически влак и локомотив се удариха на Централна гара в София, има пострадали (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борислав е сред потърпевшите от инцидента. Локомотивът ударил влака, с който трябвало да пътува, малко преди да се качи в купето. „Бяхме на касата и казаха да не излизаме, защото е станало лудница. Имаше паника, като в България, нормално", посочи пътникът. 

От БДЖ заявиха, че проблем със здравето на машиниста на локомотива е довело до инцидента. „Не успява да спре машинистът, прилошало му е и се удря в последния вагон на бързия влак“, допълва инж. Атанасов. 

Проверката не установила употреба на алкохол, нито кондиционен проблем. Според Синдиката на железничарите по правило машинистът в маневрените локомотиви е само един. „Но когато се прави маневра, той има маневрена бригада, която се състои от още трима човека“, заявява председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. 

Какви са възможните причини за инцидента на Централна гара

От Транспортното министерство отхвърлиха възможността до инцидента да се е стигнало заради лоша организация. „Инцидентът, който се случи, няма връзка с инфраструктурата. Това е действие по извършване на маневра“, посочи министър Георги Гвоздейков на 28 май. 

По думите на проф. Симеон Ананиев обаче вината е споделена. „Има грешка именно, че се пуска влак върху влак“. 

Очаква се да стане ясно точно с каква скорост локомотивът е ударил пътническия влак. „Ако приемем, че са му казали, че има влак и го приемат върху влак, значи той е трябвало още с навлизането в коловоза, да може да спре", допълни  проф. Симеон Ананиев. 

"А той няма реакция, това е учудващото. Няма нормален човек в съзнание, който да не спре", уточни Бунев. 

Заради произшествието, тази сутрин се стигна до закъснения в движението на композициите до Варна и Бургас.

Повече гледайте във видеата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase