Писателят сподели, че "кои са лошите" е най-големият въпрос днес

През 2024-а се навършват 110 години от избухването на Първата световна война. Първият глобален сблъсък между Великите сили в опит да преразпределят света. Много скоро става ясно, че това е една от най-големите касапници. Животът си губят милиони, а светът се променя завинаги. България също се включва във войната преследвайки националния си идеал за обединение, който е съкрушен през 1913 година с поражението в Междусъюзническата война. Именно тези пориви обаче отварят рани, които не могат да заздравеят и до днес. А Захари Карабашлиев описва именно това страдание по пътя на националната Голгота в романа си „Рана“.

Карабашлиев: Бих искал човешките ценности да са базата за всички преговори

Писателят сподели в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS, че Първата световна война е „война на възмездие и на достойнство” за България. Той каза, че романът „Рана” е книга, която разказва една семейна история.

„Кои са лошите е големият въпрос и на тази книга и на нашето общество. Отговорът е много сложен”, смята Карабашлиев.

Писателят сподели, че „книгата ми е опит да се обърна към раните, тъй като забравата е много по-нараняваща”.

"Одеялото на забравата и нас ни е завило, въпросът е в кой момент решаваме да го махнем и да търсим истината. Само тя може да ни освободи и да противостои на раните. Това, че ние не говорим за тях не значи, че ги няма", смята Карабашлиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase