Свръхжеланието за контрол прераства в агресия или манипулация, каза още експертът

Темата за домашното насилие и защо то се случва в нашето общество коментира психологът д-р Пламен Димитров в "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

„В по-малките общности, в които родовият и съседският живот е по-активен, има превенция при домашното насилие. Хората търсят подкрепа и я получават при свои близки, съседи и приятели”, каза Димитров.

Той смята, че в обществото няма контрол върху принудата да наложиш с насилие върху другите нещо, което им вреди.

Задържаха мъж за жесток побой над съпругата му във Враца

Психологът посочи, че поведението на „насилника показва мощта, която си представя психопатът, когато едва ли не не убива жертвата си. Това се нарича свръхкомпенсация – чувстваш се малоценен, превръщаш го в комплекс и за да го преработиш искаш превъзходство”.

Той е на мнение, че домашното насилие във всичките му форми е най-недокладваното и несподеляното. „Ранното детско развитие е моментът, в който се попиват примерите, че насилието е средство, което не се санкционира и с него се постигат цели”, обясни още психологът. По негови думи насилието има за цел да наложиш себе си върху волята на другия и неговия интерес. „Силата и култът към превъзходство, да не смяташ другия за значим и достоен, е спусъкът, който отключва при много хора насилнически импулси”, допълни още Димитров.

Повдигнаха обвинение на баща, пребил 8-годишния си син в ресторант в София

Той уточни, че затова е важно децата да имат достъп до програми, за да формират умения за живота.

„Свръхжеланието за контрол прераства или в насилие, или в принуда, или в манипулация. Ако се огледаме в обществото, ще видим, че стремящите се към контрол върху другите най-малко контролират себе си”, смята още експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase