Демографският профил на гласувалите коментират Димитър Ганев и Марчела Абрашева

Какъв е демографският профил на гласувалите на изборите коментираха социологът Димитър Ганев от „Тренд“ и Марчела Абрашева, регионален директор на ""Кантар" в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

За ГЕРБ-СДС каза, че гласуват предимно хора между 40 и 60 години от областните градове и със средно образование, каза Ганев.

За ДПС гласуват хора предимно хора със средно образование, жители на селата в по-голяма степен, и подкрепена от гласоподавателите между 18-20 годишна възраст, каза Ганев.

Профилът на избирателите на ПП-ДБ е предимно хора с висше образование и на възраст 18-40 години, каза социологът.

Гласуващите за „Възраждане“ са предимно хора между 40 и 70 години, 50/50 висше и средно образование и предимно мъже, каза той.

За БСП посочи, че повечето от гласувалите са хора над 60 години, предимно от областните центрове и малките градове.

Профилът на ИТН е подчертано младежки, а ръстът идва до голяма степен от разочаровани симпатизанти на ПП-ДБ, каза още социологът.

За "Величие" Ганев обясни, че част от техните гласове идват от "Възраждане", а 14% от ПП-ДБ. Той посочи, че мнозинството гласували са висшити на възраст между 30 и 60 години. Партията е била подкрепена предимно от мъже, допълни още експертът.

Абрашева е на мнение, че "разкази като този на "Величие" са за хубави неща и не винаги се обръща внимание на това как ще се станат те".

Гостите коментираха и възможностите за съставяне на кабинет. Ганев смята, че ще има опит за ново правителство. Той допълни, че партиите си дават сметка, че нови избори не са опция за парламентарно представените партии. Ганев смята, че има голям буфер от негласуващи, който може да се запълни от други политически формации. Абрашева посочи, че формулата за кабинет тепърва ще се уточнява. Тя също е на мнение, че може да се стигне до сформиране на правителство.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase