Има двама пострадали, показват официалните данни на пожарната

75 пожара са гасили огнеборците у нас само за изминалото денонощие. Двама души са пострадали. Единият от тях е на 42 години и е ранен при пожар в автосервиз в Хасково. Във врачанското село Баница изгоря къща, а в София пламна склад за дрехи.

По-малко от минута след получаването на сигнала, огнеборците тръгват към мястото на инцидента. Над 200 пожарникари са дежурни на територията на столицата в неделния ден. До късния следобед продължи овладяването на огъня в склада за дрехи, който пламна снощи. Огнеборците казват, че заради текстила и пластмасата овладяването отнело повече  време, а самото хале било и с метален покрив, което също е затруднило сериозно работата им. 

Пожар изпепели цяла къща във врачанското село Баница

Веселина Георгиева от врачанското село Баница първа вижда огъня, обхванал съседната къща. „Прозорците започнаха да се топят. Не се пукаха, а се топяха. Пламъкът в стаята, която е на втория етаж, беше голям”, спомня си очевидката. Огънят тръгнал от покрива, разказва Веселина, и за минути обхванали цялата двуетажна постройка. По думите ѝ преди да влезе в горящата къща, пожарникарят се прекръстил.

Съседите разказват, че собственикът на къщата я навестявал на 2-3 дни. Имал оранжерия, отглеждал и животни. „Пожарът е възникнал от газова бутилка, на която си топлел вода”, твърди съседът Людмил Игнатов.

За последните три дни това е втори пожар в селото, разказва кметът Владимир Вълов. Предишния път подпалено сено за малко не възпламенило и близките къщи. „Трябва да сме много внимателни, да избягваме да оставяме електрически уреди без наблюдение”, припомни кметът.

Две пожарни гасят пламнали гуми в Пловдив

За 35 години работа в пожарната старши инспектор Иво Ангелов е видял стотици случаи на човешка небрежност. „Да се хвърлят безразборно фасове в сухи треви, да се палят безразборно огньове, пикници на открито в горите също е забранено”, изброи пожарникарят. Безобидно барбекю в градината също може да доведе до намесата на пожарната, казват огнеборците.

В началото на летния сезон пожарникарите напомнят - газовите бутилки са опасни и е нужно по-голямо внимание при боравенето с тях. „Не трябва да слагаме на топло бутилките, защото самото загряване вдига налягането вътре в нея. Ако започне да изпуска, най-добре е да се сложи някъде на проветриво”, препоръча ст. инсп. Иво Ангелов. Повече инциденти има в почивните дни, казват огнеборците.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase