Двете космати създания са единствените панди в южното полукълбо

Китай ще изпрати нова двойка гигантски панди в Австралия, тъй като споразумението за заем на сегашната двойка изтича тази година.

"Пекин ще предостави две нови гигантски панди на австралийския зоопарк в Аделаида, за да заменят популярната двойка, която се връща в Китай по-късно тази година", заяви в неделя гостуващият премиер Ли Цян.

Родените в Китай, Уан Уан и Фу Ни, бяха предоставени на Австралия през 2009 г. в рамките на глобална схема за опазване, която служи и като инструмент на "панда дипломацията" на Пекин. Оттогава техен дом е зоологическата градина в Аделаида.

Шампанско, одеяло с феромони, СПА процедури: Авиокомпания пусна полети само кучета

Двете космати създания са единствените панди в южното полукълбо и не са успели да създадат малки в Австралия, включително чрез изкуствено осеменяване. Размножаването е трудна задача за тези животни.

"Уан Уан и Фу Ни са били далеч от дома си в продължение на 15 години. Предполагам, че трябва да им е липсвал много, така, че те ще се върнат в Китай преди края на годината. Но това, което мога да ви кажа, е, че ще осигурим нова двойка също толкова красиви, прекрасни и очарователни панди възможно най-скоро", каза Ли и добави, че служителите на зоопарка ще бъдат поканени да "изберат двойка".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Дойче веле"