Учениците ще работят върху 26 задачи

На фона на последния вот "2в1", и седмокласниците у нас се сблъскаха с темата за "Избора". Така се казва произведението, написано от Кристин Димитрова специално за външното оценяване, което е и вход към гимназиите в цялата страна. За да помогнат на седмокласниците по пътя към успеха, тази година от МОН въведоха промени в регламента. 

Седмокласниците писаха по Вариант 1 на външното оценяване след 7 клас по БЕЛ. Той беше изтеглен от репортера на NOVA Анна Карадакова в 7:00 часа в Министерството на образованието и науката. 59 424 ученици беше предвидено да се явят на изпита. Той започна в 9.00 ч. и се проведе в 5431 зали в 1665 училища. 

 


„Първата част на изпита е удължена с 15 минути, така че ще имат възможност да работят по-спокойно”, заяви зам.-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова.

Но според някои и удължения срок не стига. „Макар и времето за първия модул да е увеличено с 15 минути за тази година, то е малко за обема задачи, които трябва да бъдат решени”, каза директорът Лилия Тодорова.  
Освен като директор, днес за Лилия Тодорова е важен ден и като родител на двама седмокласници.

„Притеснение, разбира се, има – по-скоро то е от това дали те ще съумеят да запазят самообладание в този важен за тях ден”. Дъщеря й ще трябва да положи изпит и по рисуване. Първото желание на сина й Мартин е да продължи образованието си в своето 108-о училище със специалност Информационни технологии.

В последните минути преди изпита, учениците се заеха да гадаят: какво се крие зад изтегления вариант 1.
„Малко по-труден ми е Иван Вазов”, каза Любомир. „По жътва”, „По жицата” – не знам, каквото се падне, каза Мартин.
„Не желая да се паднат „Заточеници“, защото е доста трудно произведение според мен”, обясни Леа.

Около 2 часа по-късно най-обсъждан се оказа последният въпрос - преразказ на непознат текст от името на неутрален разказвач.

„Дават ни 15 минути за четене и бих казал, че тези 15 минути ми се сториха достатъчни за запомняне на важните факти”, обясни Денис.
Според Магдалена: „разказваше се как Калина като нова ученичка, за да се хареса на своите съученици е казала, че майка й живее в Италия и има редица хотели”

И накрая нейната най-добра приятелка Таня й казва, че не е било нужно да лъже, за да са приятелки – най-много ми хареса”, допълва Микаела, ученичка в 7 клас.

За посланията, закодирани в творбата "Изборът" пред NOVA говори авторът на произведението – Кристин Димитрова.

„Понякога е трудно да бъдем себе си, защото се страхуваме, че не сме достатъчни
По-добре да не се украсяваме с чужди пера, защото перата рано или късно ще окапят – и отвътре ще остане нашето аз”, обясни авторът Кристин Димитрова. Тя отправи специално послание към седмокласниците: „Мили деца, прегръщам ви през екрана”.

Излязоха отговорите от НВО за 10 клас

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли. Ако някой седмокласник днес не е успял да се яви на изпита заради влошено здравословно състояние, то от МОН дават възможност той да го положи в срок, който да му позволи да кандидатства в гимназия. 

"В 7-дневен срок родителите трябва да подадат заявления със съответен документ в Регионалното управление на образованието (РУО). След това в рамките на 2 дни РУО трябва да обобщят и да изпратят информация в министерството. И тогава със заповед на министъра на образованието ще бъде определена дата за полагане на изпита до 10-и август", заяви Емилия Лазарвоа, зам.-министър на образованието.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase