Според нея вариантът "предсрочни избори" е много по-близък отколкото да има кабинет

Конфликтът между предишните партньори се задълбочава. ГЕРБ покани партиите да споделят отговорността. ПП-ДБ искат да са опозиция, но за да има такава, трябва да има някой, който да управлява. Иначе попадат в капан, който сам си поставиха. Ако се сформира сега власт, ще е временна, слаба и недобре подкрепена във времето. Това каза политологът Цветанка Андреева в студиото на ''Денят на живо".

Предизборната кампания и детската болница: Анализ на политолози

Според нея вариантът "предсрочни избори" е много по-близък отколкото сформиране на кабинет. "Съдейки по разменените реплики не знам как ще се избере и председател на парламента. ИТН вече не е решаващият фактор, който щеше да бъде, ако е трети елемент в една коалиция. ПП-ДБ сочат Пеевски като причина за ниския си резултат, а не неспособността си да се справят в управлението, но така взривяват опита да се състави правителство. Вероятността това поведение да ни заведе на избори е голяма. В ПП-ДБ обаче ерозията ще продължи", посочи тя.

По думите ѝ едно правителство, създадено сега, би издържало само няколко месеца. "Другият вариант е да търсят катализатор на политическия процес, който да оздрави системата. Това обаче както може да пречисти още повече участниците, така може и да падне още избирателната активност. Катализатор може да е и нов политически участник на терена. Ако Радев или друг ляв популист се появи със своя партия, демократите ще се обединят", коментира Андреева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase