Руският президент ще се срещне с политически лидери на страната

Владимир Путин е на двудневно държавно посещение във Виетнам. Това е втората спирка от азиатската му обиколка в опит да компенсира международната изолация заради войната в Украйна. Путин подписа заедно с колегата си То Лам споразумения в редица области, включително и това двете страни да не влизат в съюзи една срещу друга.

Пътуването на Путин до Виетнам, което се случва след пищното му посещение в Северна Корея, се тълкува като демонстрация на дипломатическата подкрепа. Съединените щати разкритикуваха визитата в Ханой, защото давала трибуна на руския президент да популяризира агресията в Украйна.

Путин пристигна в Северна Корея (ВИДЕО)

Путин рядко пътува извън пределите на страната, след като Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му. Ключов акцент в програмата беше визитата на Путин в Северна Корея, която предизвика вълна от реакции на Запад. В Пхенян руският президент беше посрещнат с почести и проведе двучасова среща на четири очи с Ким Чен-ун.

Русия и Северна Корея подписаха договор за стратегическо партньорство, който включва и взаимна помощ в случай на военна агресия срещу някоя от двете страни. 

„Авторитарните сили се обединяват все повече и повече и се подкрепят взаимно по начин, който не сме виждали досега. Виждаме това и във войната в Украйна. Северна Корея е предоставила огромно количество боеприпаси на Русия. Разбира се, Москва също дава нещо на Северна Корея. Ние сме дълбоко загрижени от възможността Русия да предоставя подкрепа за техните ядрени и ракетни програми. Колкото по-обединени са авторитарните режими - Северна Корея, Китай, Иран, Русия, толкова по-важно е ние да сме единни като държави, вярващи в свободата и демокрацията”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.