Тя е по повод Световния ден на бежанеца

Отбелязваме Световния ден на бежанеца. На летище София беше открита специална фотоизложба, посветена на децата бежанци. Тя се състои от 19 пана, запечатали мигове от живота в центъра в Харманли.

„Любов не се римува с война. Войната свършва, любовта остава“. Тя е на 12 и вярва в тези думи. Изрича ги на български, въпреки че е от Сирия. Знае, че е избягала от родината си заради войната.

Оцеляване на ръба: Хуманитарната криза в Африка достига критични нива (ВИДЕО)

Днес историята ѝ и тази на Наураз оживяха и на летище София. „Тя все още е в центъра и не се е събрала със семейството си, но се надяваме, че в близко бъдеще това ще се случи. Наураз продължава да тренира усилено футбол, като в момента текат преговори за евентуален негов трансфер във футболен отбор от Стара Загора“, посочи Лора Войнова от УНИЦЕФ България.

Лицата на бягащите от войната са запечатани от обективите на двама фотографи – Добрин Минков и Николай Стойков. „Трудно е да слушаш едно малко дете как разказва, че трябва да напусне дома си. Някои от тях са изгубили част от семейството си. Тъжно е, но мисля, че е добра мисия да разкажем техните истории“, споделя Добрин Минков. По думите на Николай Стойков в очите им се изразява цялата им история. „Буквално се събира заедно с всичко това, което са оставали зад тях и всичко това, което биха искали да намерят тук. По-скоро се опитвам да се явя като огледало“, казва фотографът.

Американска двойка е помогнала на повече от 40 000 украински деца

През изминалата година у нас са пристигнали рекорден брой непридружени деца – над 3800.

„Посланието на изложбата е да се научим да гледаме на различните хора с широко отворено съзнание. Никой не избира да бъде бежанец“, казва Лора Войнова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase