Над 59 000 ученици се явиха на изпита

Втори задължителен изпит от външното оценяване за седмокласниците. След като показаха знания по български език и литература в сряда, днес учениците решаваха задачи по математика.

Минути преди 9 часа седмокласникът Константин не постави знак за равенство между изпита по математика и притеснението. „Родителите ми много настояваха да съм много добър по математика – това си ни е в семейството”.

В резултат днес е уверен в знанията си, които са достатъчни, за да бъде приет в мечтаното Технологично училище. „Над 90 точки със сигурност ми трябват”, казва той.

Авторът на разказа, който се падна на НВО за 7 клас, за „Изборът"

До последно - едни смятаха, други преговаряха. „Задачите са ми малко по-трудни, обаче миналата година бяха дали такива”, посочва Мартина, ученик в 7 клас.

Трети се опитваха да им вдъхнат кураж. „Просто ѝ казах да покаже най-доброто от себе си. Знам, че може много”, каза Светослава Ангелова, родител на ученик в 7 клас.

За успешната подготовка от тази година възпитаниците на 6 ОУ "Граф Н. П. Игнатиев"
разчитат на изкуствен интелект. „Той е само техен помощник, а не средство, с което да получават отговори на готово. Видяхме повишаване на интереса от тяхна страна”, директорът Адриан Николов.

Вижте верните отговори на НВО по математика за 7 клас

След анализ на изпита от минали години, от МОН махнаха двете задачи с отворен отговор в първи модул. И всички 20 въпроса вече имат по четири възможни отговора. „В никакъв случай не става въпрос за игра на тото. Материалът не е олекотен, някой задачи са по-практически ориентирани”, обясни зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова.

Промяна, която се оказа в помощ на учениците. А след като излязоха и верните отговори, оценка за сложността на изпита дадоха и учителите. „Задачите са изключително разнообразни. Обхващат възможно най-много типове задачи”, изрази мнение преподавателят по математика в 6 ОУ „Граф Н.П. Игнатиев“ Георги Михайлов.

Някои задачи обаче са тествали логиката и четенето на условието с разбиране на учениците – например задача 22. Колко от учениците са дали верния отговор, трябва да стане ясно до 2 юли.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase