Как експертите тълкуват това решение

Край на казуса кой ще представлява България на Срещата на върха на НАТО. От Министерския съвет обявиха, че на 75-ата годишнина на Алианса във Вашингтон през юли ще присъстват и премиерът Димитър Главчев, като външен министър, и президентът Румен Радев, който е върховен главнокомандващ.

НС решава кой да представлява България на Срещата на върха на НАТО

Като служебен премиер с изтичащ мандат Главчев отправи запитване към депутатите за това кой да представлява страната ни на срещата във Вашингтон. Той обаче не получи еднозначен отговор. Парламентарните групи не успяха да постигнат съгласие на Председателски съвет и след спор до гласуване не се стигна. Така оставиха Главчев сам да вземе решението.

Какво се случи в парламента

Ден след началото на работата на новия парламент за преговори за правителство вече не говори, но темата отеква в липсата на обединено мнозинство по важните решения, като това за НАТО.

„Натъжен съм, защото се занимаваме с кокошкарски обиди. Предстои среща на най-високо ниво в НАТО. Вместо да слушаме позицията на България, да спорим по нея. Да изпратим президента, защото, поне по наше време, когато аз съм бил премиер - ходех на европейските съвети, а върховният главнокомандващ на срещите на НАТО. Ние трябваше да имаме вече позицията на България, на Външно министерство и който и да отиде, да я отстоява”, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на ДПС Делян Пеевски изпрати позиция, в която категорично заявява, че Димитър Главчев трябва да води българската делегация. „Страната ни трябва да бъде представлявана от български представител, с ясен евроатлантически профил”, категоричен е той.

„Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество”, допълва Пеевски.

От „Продължаваме Промяната - Демократична България” изразиха същото мнение. „Позициите на президента по темите, свързани с Русия и Украйна, съвпадат практически напълно с това, което се представя като позиция на Кремъл и ръководството в Русия. Президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси”, каза Николай Денков.

От БСП обаче възразиха. „Президентът трябва да представлява Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Първо - той е главнокомандващият. Второ – той е избран пряко от целия народ”, подчерта Борислав Гуцанов.

„Възраждане” се съгласи с тази позиция и разкритикува най-новите в парламента - „Величие”. „Под давлението на Пеевски, „Величие” и ПП-ДБ се реши, че парламентът няма да взима отношение. Но „Величие” приседнаха на Пеевски”, коментира Костадин Костадинов.

„Не разбирам тази хистерия от ръководството на „Възраждане”. Това е прецедент, никога не се е случвало Народното събрание да взима подобно решение. Още повече, че в Конституцията е записано кой осъществява националната сигурност - това е Министерският съвет”, е позицията на Николай Марков от „Величие”.

От „Величие” отново подчертаха, че са готови на преговори за кабинет, независимо с кой мандат. И за първи път заговориха, че са готови да вземат третия.  „Не виждам защо мандатът трябва да отиде в „Има такъв народ”. Ние сме с един процент и половина разлика. Защо не ние да направим този експертен кабинет”, попита Марков.

Как експертите коментират решението

След седмици размишления кой трябва да представлява България във Вашингтон на 75-ата годишнина на НАТО, премиерът реши казуса. Позицията на София ще бъде защитена и от президента, и от министър-председателя, който от своя страна е и външен министър.

„По-интересното е, че досега, когато е участвал президентът, това е било съвместно решение между Министерския съвет и президентската администрация. Тоест, кабинетът е решавал да отстъпи на Президентството това посещение да бъде на ниво президент. Но не можем да кажем, че де факто задължително на такива срещи трябва да отиде държавният глава”, смята бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Димитър Главчев, независимо, че е премиер, ще може да участва само в срещите на външните министри, защото, когато делегацията се води от президента, той ще представлява държавата на най-високото ниво - глави на държави и правителства”, обясни бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Според член 105 на Конституцията Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната. В главата от основния закон, определяща правомощията на държавния глава, се казва, че президентът представлява Република България в международните отношения.

„Министерският съвет взима това решение, защото създалата се политическа ситуация в България възпира кабинета да изпълнява конституционните си задължения по чл. 105. И това показва една изключителна слабост в най-важния спектър на държавното управление, външната политика и сигурността”, каза Шаламанов.  

„По никакъв дипломатически протокол не мога да си представя президентът, придружаван от министър-председателя, да отиде на официално посещение или да участва в конференция, бидейки че премиерът е и министър на външните работи. Поглеждайки йерархията, той преди всичко е премиер, изпълняващ функциите на външен министър”, смята бившият заместник-министър на външните работи.

По време на Срещата на върха на НАТО държавните ни лидери трябва да защитават единна позиция на страната, обясниха още експертите.

„Който и да представлява България, би трябвало да спазва законодателството на страната ни. А Народното събрание е висш законодателен орган. Предишният парламент е приел две декларации за това България да продължава да оказва помощ на Украйна”, подчерта Керемедчиев.  

„Процедурно, всички решения на срещите на върха са предварително консултирани и приети с консенсус. Това обаче не изключва възможността всяка една държава на заключителната среща във Вашингтон да промени мнението си”, обясни Шаламанов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.