Лидерът на ГЕРБ обясни, че партиите се държат предизборно

ГЕРБ-СДС проведе консултации за съставяне на правителство при президента.

След срещата лидерът на партията бе категоричен, че правителство може да се случи само с първия мандат. "Нашите избиратели, когато са ни наредили пред другите, не са искали пак да получават Денков. Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството. Би било в повече да съм премиер четвърти мандат, но папката от президента ще взема най-вероятно аз, като ще дойда с нашия кандидат за министър-председател. Да се успокоим, имаме 1-2 седмици да премислим, изборите са решение, но лошо", обясни той. И определи като крайно нестабилна евентуална подкрепа на ГЕРБ-СДС за мандат на предпоследната партия - ИТН.

Преди консултациите пък Бойко Борисов обяви, че "на практика няма как да се състави правителство". Той посочи, че партиите се държат предизборно.

А президентът направи равносметка. "Изминаха две седмици от изборите, които ви отредиха статута на първа политическа сила. Този резултат ви натовари със задачата за сформиране на правителство. Предстои да ви връча проучвателния мандат", каза държавният глава. Румен Радев даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет със среща с победителя на изборите.

Консултации - в ход: ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ ще разговарят с президента

От своя страна Борисов посочи, че има усещане за пренасищане и състезание между партиите заради честите избори. "Преднината ни беше 11%. Партиите не могат да излязат от предизборната си реторика. Всички се държат сякаш предстоят избори, а не да се състави правителство. Последните и предпоследните поставят условия и предварително чертаят линии как да се движат мандатите. Демокрацията подрежда партиите по волята на народа. Сега излиза, че на практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ-СДС не искат тя да побеждава, а да получават Денков и/или експерти. Не ГЕРБ да носи отговорността и пасивите, а друг да ни представлява. Не искат предпоследният да казва какво да става. Такова чудо като експерти няма, всички сме влезли като такива, не сме завършили училище по политика. Не виждам как може да се случи нещо с друг, освен с първия мандат. Ще положим още усилия, но от ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Това предопределя отиването ни на избори. А трябва да се мисли за 4-годишно управление и да се сглоби правителство, да се направят компромиси. Чувам само заклинания и кой колко е велик", заяви той.

"България е донор на ЕС. Ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Не усвояваме пари по Плана за възстановяване. Милиардите стоят в Брюксел и са изгубени", каза лидерът на ГЕРБ. 

От партията вече обявиха, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи, които да са излъчени от партията. По време на консултациите си с другите партии преговорният екип на партията обяви, че вижда следващия кабинет като правителство на споделената отговорност. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase