Росен Желязков върна папката с готов състав на Министерски съвет

Първият мандат за правителство в новия парламент беше връчен от президента. Получи го номинираният от ГЕРБ-СДС за премиер Росен Желязков. За разлика от друг път, той веднага върна папката с готов състав на кабинет. Минути след срещата президентът издаде и указ, с който предлага на Народното събрание да гласува Росен Желязков за премиер. Основни партии в парламента обаче обявиха, че няма да го подкрепят.

Какво се случи на „Дондуков” 2

Първият опит да се създаде кабинет вече е в ход. Без да чака много, държавният глава връчи папката на ГЕРБ-СДС и кандидатът им за премиер. „Парламентарната група на ГЕРБ-СДС взе решение за Росен Желязков – кандидат за министър-председател”, обяви председателят на партията Бойко Борисов.

„Уважаеми, г-н Желязков, връчвам ви проучвателния мандат. Това е голяма отговорност и изпитание предвид силно фрагментирания парламент, както и въздържането на мнозинството български граждани да вземат участие в изборите. Желая успех”, каза президентът.

ПЪРВИЯТ МАНДАТ: Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желяков предложи състав на кабинет

На „Дондуков” 2 от ГЕРБ-СДС дойдоха подготвени и на получената папка от президента отговориха с друга. „Представям структура и състав на Министерския съвет, с което заявявам, че този проучвателен мандат е успешно изпълнен”, обяви Желязков.

В състава на проектоправителството има седем имена на министри от сегашния служебен кабинет, някои от тях бяха и в правителството „Денков”. Така вътрешният министър Калин Стоянов и този на транспорта Георги Гвоздейков са част от предложенията и в кабинета „Желязков”. Това са имена, срещу които често имаше критики, най-вече от доскорошните им партньори от ПП-ДБ.

„Гвоздейков е колега от „Продължаваме Промяната”, който се справяше и се справя добре. Калин Стоянов е министър, който ние с Кирил Петков съгласувахме, лично двамата. И единственият министър досега, при когото няма обжалване на избори”, поясни Борисов.

Още преди няколко месеца, след като Гвоздейков стана част от кабинета „Главчев”, той беше изключен от ПП. Почти всички от останалите предложения за министри са от партийните структури на ГЕРБ, били са част от кабинети на ГЕРБ, а сега са депутати. Само двама не заемали министерски постове. Борисов обаче не затвори вратата за промени в министерските места.

Кои са министрите в проектокабинета „Желязков”

„Министри се сменят лесно, когато имаш мнозинство в парламента. Ние днес постъпваме отговорно и сме отворени за диалог. Не можем да променим сега, съгласно Конституцията, премиера. При министрите могат да се направят промени. При разговор с останалите партии, ако това е някакво условие и предложат по-добър кандидат”, уточни лидерът на ГЕРБ.

„Много ясно поемаме политическата отговорност с лицата, които вече обявихме, като членове на кабинета. Това са водещите експерти и политици в ГЕРБ. Това не са жертвените овни на ГЕРБ”, поясни Желязков.

Кои са предложените министри

Заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ Томислав Дончев е предложен за  вицепремиер и министър на иновациите и растежа. Досега Дончев два пъти е бил вицепремиер.

Служебният финансов министър Людмила Петкова запазва поста си. За външен министър е номиниран другият заместник в ГЕРБ - Даниел Митов. Калин Стоянов запазва Вътрешното министерство - той остана в служебния кабинет, след като преди това ръководеше МВР в правителството „Денков”.

Бившият регионален министър Николай Нанков отново е предложен за поста, както и Деница Сачева за Социалното министерство. Сегашният служебен министър на отбраната Атанас Запрянов също е сред предложенията на Желязков.

Какви са заявките на партиите за кабинета „Желязков”

И Мария Павлова запазва мястото си в правосъдието. Още двама бивши министри могат да се завърнат - Красимир Вълчев в образованието, а Костадин Ангелов може да поеме здравеопазването.

Любен Дилов е предложението за Културното министерство - той е едното от двете изключения - досега не е заемал министерски пост. Служебният земеделски министър Георги Тахов остава и в проектокабинета „Желязков”. Ивелина Василева трябва да поеме околната среда и водите - вече е била екоминистър. Георги Гвоздейков запазва транспортното ведомство, Теменужка Петкова е предложението за икономиката и индустрията, а Делян Добрев за енергетиката.

Владимир Темелков е предложен за електронното управление. В момента е заместник-кмет в Пловдив. Той е вторият, който би получил министерско кресло за първи път, ако проектокабинетът бъде одобрен. Евтим Милошев запазва туризма, а Красен Кралев се завръща в Министерството на спорта.

Повечето от кандидат-министрите се въздържат да коментират. Служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който е номиниран и в проектокабинета „Желязков”, каза, че предложението да запази поста е дошло от Росен Желязков в края на миналата седмица.

Какви са нагласите на партиите в парламента за кабинета „Желязков”

Три седмици след изборите парламентът ще гласува правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС. Заради предварителните заявки да няма подкрепа обаче от партията на Бойко Борисов предлагат кабинета с условие.

„Ако правителството мине с някой трик – дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма – ясно заявено, стабилно мнозинство, то тогава правителството ще има много кратък живот. Не че някой ще го събори, просто ние ще излезем от него”, посочи Борисов.

Петков: Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС

Преди да подадат сами оставка, си поставят няколко цели: „В този кратък живот единствената първа и най-важна цел е да приемем бюджета. Той трябва да се актуализира и приеме. Другото са Планът за възстановяване и еврофондовете. Правим тези три-четири неща и отиваме на избори”, посочи лидерът на ГЕРБ.

Така перспективата е за редовно правителство поне до края на годината. „Изборите трябва да бъдат в подходящия период. Това със сигурност няма да бъде зимният. Нашият ангажимент ще бъде изпълнението на стабилизацията на фискалния модел, нормализирането на публичните финанси”, обясни кандидатът за премиер Росен Желязков.

"Възраждане": Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ и ДПС

От ГЕРБ-СДС отново се обърнаха към партиите за подкрепа с ултиматума, че няма да подкрепят трети мандат. Няма да има и преговори. „Не е липса на диалогичност или на нежелание. Това е уважение към вече изразените от тях позиции”, добави Желязков.

„Първо се обръщам към колегите от ПП-ДБ, както и към всички останали, които излизат и загърбват държавата. Следващите избори ще чуят същия отговор от мен. Когато чуят, че ние ще си пазим избирателите, те ще имат само „Възраждане” на разположение”, заяви Борисов.

БСП няма да подкрепи правителство с първия и втория мандат

Минути преди връчването на мандата от ПП-ДБ обаче отново заявиха - няма да подкрепят. „Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях”, коментира Кирил Петков.

От „Възраждане” също потвърдиха позицията си, че няма да застанат зад правителство на ГЕРБ и ДПС. Останалите формации днес отказаха коментар.

Има ли шанс кабинетът „Желязков” да получи подкрепа в Народното събрание - темата продължава утре в „Здравей, България”. Гост ще бъде номинираният за външен министър Даниел Митов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.