Чехия праща два хеликоптера за пожарите у нас

Четвърти ден България се бори с пожарите. Горят хиляди декари борови гори. Военните продължават да помагат на огнеборците и доброволците в битката с огъня. Хеликоптери на военновъздушните сили гасят огнища по места. Вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че Чехия ще изпрати два хеликоптера у нас. Отговор за помощ се чака и от Румъния. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Ситуацията в Старозагорско

Продължава борбата с пожара в Средна гора над Стара Загора. През цялата нощ пожарникари и доброволци спираха огъня, за да не стигне до вилни зони и до курорта Старозагорски минерални бани. В борбата с огъня и днес се включиха военни и горски служители.

В късния следобед силният вятър разпали ново огнище край Стара Загора. Имаше опасност огънят да тръгне към вилна зона и нов горски масив. „Горят иглолистни масиви и смесена широколистна гора”, каза Иван Чергеланов от Държавно горско стопанство - Стара Загора.


Още снощи пристигна тежка техника от „Мини Марица-изток”, с която бяха направени просеки в гората. „Единствената ни цел е да успеем да удържим този периметър”, посочи директорът на пожарната в Стара Загора Стоян Колев.

В борбата с огъня се включиха хеликоптери от Чехия и Румъния по Механизма за гражданска защита към ЕС. Стотици доброволци още от снощи започнаха битка с пожара.

„Буквално имаше жив щит между екипи на пожарната, доброволци, които се включиха, между пожара и домовете на хората”, каза секретарят на Община Стара Загора Николай Диков.

Комисар Джартов: Поискахме два хеликоптера от чужбина за борбата с пожарите

Огънят изпепели една къща от вилната зона. Евакуирани са били над 20 души. Има сигнали за пострадали животни. „Има доста обгорени бедстващи животни”, посочи д-р Руско Петров от „Зелени Балкани”.


Министърът на вътрешните работи пристигна при огнеборците, дойде и премиерът Димитър Главчев, който обяви, че сформира национален оперативен щаб за борба с огненото бедствие. „За още по-добра и по бърза координация и хората да бъдат спокойни, че взимаме мерки навреме”, обясни министър-председателят.

„Апелирам към абсолютно всички граждани за повече отговорност и разум, тъй като заради високите температури и силния вятър бедствието става наистина трудно за овладяване”, предупреди вътрешният министър Калин Стоянов.

През цялата нощ ще остават дежурни, които да спрат евентуално възобновяване на огъня.


Ситуацията в Свиленград и Хасково

В Сакар планина единият от фронтовете на пожара в Свиленградско беше локализиран, а останалите два са под контрол. Друг пожар обаче се разгоря край Симеоновград. Наложи се хора от близкото село Константиново да бъдат предупредени да напуснат домовете си.

Пожарът беше спрян на метри от последните къщи. Пътят от Константиново към Симеоновград е затворен заради задимяването. Периодично огънят излиза и на главния асфалтов път, само на метри от последните къщи. Направена е голяма просека от едната страна на селото. Беше запален и насрещен огън, за да не бъдат допуснати пламъците да стигнат до къщите. Хората от крайните домове бяха помолени да излязат навън. Част от тях се опитаха сами да намокрят, доколкото това е възможно, своите дворове, за да не влезе вътре огън. Този пожар пламна вчера в съседното село Поляново. Вятърът в последното денонощие го разнесе до Симеонов град и обратно тук, към село Константиново. Битката с него ще продължи борбата цяла нощ, за да не бъде допуснат вътре в самото село. 

 

 

Иначе големия пожар в Свиленградско днес беше овладян. Там остават дежурни пожарникарите, за да не допуснат ново разпространение. А сега основният проблем е липсата на храна за животните на цели 110 хиляди декара площ.

Павлин Жеков отглежда 80 крави в Сакар. Заедно с останалите стопани дни наред са опитвали да спасят каквото могат от пожара. „Никой не помни подобна стихия”, казва земеделският стопанин.

Огънят унищожава всичко - от земеделски земи, през обори и пасища. „Изгоря абсолютно всичко, дори и храната, която бяхме приготвили за зимата. Лошото е, че не можем да ги преместим в съседното землище да пасат, защото и то е изгоряло, и по-съседното е изгоряло и всъщност няма къде да отидем. Или трябва да ги продадем, или да ги заколим”, каза обясни Жеков.


За да помогнат на стопаните поне временно, общинските съветници решиха по предложение на кмета на Свиленград спешно да отпуснат пари за храна, докато държавата започне да ги подпомага. Вече има и стопани от други региони, които искат да дарят.

„Звънят хора, които са готови да помогнат на своите колеги. В случая това е един голям фермер, който отглеждал над 1000 животни”, коментира кметът на Община Свиленград Атанас Карчев.

В огъня вчера пострада 19-годишно момче от Свиленград, което опитало да помогне, като гаси с водоноска. Става въпрос за треньор по футбол на детски отбор и току-що е бил приет в НСА.

„Любимец на децата, от малък се бори с живота. Отишъл на място с най-добри намерения, но със стихията всеки може да пострада”, сподели Валери Димитров от Доброволното формирования в Свиленград.

В града днес беше организирана кръводарителска акция, а дете нарисува специална картина с пожелание за възстановяване.

Ситуацията в Пловдивско

Прокуратурата се заема с пожарите в Средна гора. Разследват се причините за запалването на над 20 000 декара горски и земеделски площи в общините Хисаря, Карлово и Калояново. Междувременно днес пламна ново огнище.

Критична е ситуацията в село Отец Паисиево – над 20 къщи са изпепелени. Това са едноетажни и двуетажни постройки във вилната зона на селището. Повечето от домовете са били празни, но не всички. Евакуирани до центъра на селото са над десет души, които са се намирали във вилите си.

Къщите на селото и вилната зона са разделени от букова гора, която е обхваната от пламъци. Затова спешно бяха пренасочени военни с тежка верижна техника, за да изграждат просеки. Над десет пожарни автомобила и доброволци са на терен. Пренасочен беше и един от военните вертолети.

„Този пожар се развива на изключително голяма площ при силен вятър. Навлязъл е във вилната зона, има изгорели постройки. Пренасочваме два хеликоптера, за да защитим населените места”, каза главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.


Ситуацията във Велико Търново

В късния следобед е възникнал пожар близо до свищовското село Ореш, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Велико Търново. Изгорели са стопански постройки. Пламъците са засегнали и къща. 

Снимка: Мартин Георгиев

Към 18 часа ситуацията в с. Ореш беше овладяна, огънят е потушен. Няма пострадали хора. На място са екипи от противопожарните служби в Свищов, Велико Търново, Горна. Оряховица, Павликени и Полски Тръмбеш. Има локални огнища, които не са опасни. В селото ще останат да дежурят екипи на пожарната тази нощ. Наложило се е няколко души да бъдат евакуирани, но пострадали няма. Първоначалната информация е, че са били засегнати около 7-8 къщи.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase