Един от популярните маршрути е пътеката към водопада „Видимско пръскало”

Див и труднодостъпен планински рай, закътан дълбоко в Балкана под първенеца, връх Ботев. По величествените скални зъбери, издигащи се на почти 2000 метра можем да видим пъргави диви кози. Дълбоко в долините често се крият мечки. Пред нас е резерват „Северен Джендем”, най-девствената част на Стара планина. Един от популярните маршрути в сърцето на защитената територия е маркираната пътека към водопада „Видимско пръскало”. От ВЕЦ-а в квартал „Видима” в Априлци поемаме по 7-километров широк, черен път под дебелите сенки на прохладния горски пояс.

В един момент по горския път влизаме в сърцето на национален парк „Централен Балкан”. С други думи оттук нагоре е най-живописната част на Стара планина. Вървим сред най-старите букови гори в Европа, защитени като природно наследство от ЮНЕСКО. Притихнали в зеления мир, тези вековни великани дават свежестта на гората и в най-тежките жеги. Под тях постоянно кипи живот, макар човешкото око невинаги да го забелязва.

Пием вода от Мечата чешма, което само ни напомня, че в района живеят мечки. Необходимо е да сме бдителни по целия маршрут.

„Дотам и обратно”: Разходка в Царството на планинския еделвайс

В мрачни дни джендемът напълно оправдава името си с влага и гъсти мъгли, които могат да объркат всеки, потънал в дебрите на долината на река Пръскалска. В спокойно време обаче, разходката в подножието на високите старопланински върхове е истинска наслада.

По поречието на река Пръскалска са издигнати няколко дървени моста. Веднага след последния, до самия каменен бряг е разположена уютна площадка. А през дърветата се открива прелестна панорама към скалния венец над Видимското пръскало. Седловината, откъдето скачат водите на Видимското пръскало се нарича Пилешки полог. Оттам надолу отвесната скала е с височина около 400-500 метра. Видимското пръскало е истинско чудо на природата. Водата потъва в бездната на Северен Джендем от внушителните 80 метра . По пътя си надолу тече по скалните стъпла и захранва река Пръскалска.

Оттук нагоре примамливата алпийска красота в прегръдката на връх Юрушка грамада е опасна за преходи без сериозна планинска подготовка. Пътеките по стръмните склонове на места се губят под дебела папрат и висока трева. Въпреки това, с повече упоритост човек все пак може да разгледа отблизо Пилешкото пръскало, един от водопадите в по-ниската част на резервата. От Видима до панорамната площадка с гледка към водопада маршрутът не е тежък и се взима за малко над 2 часа в едната посока. Преходът по-нагоре е стръмен и опасен за неподготвени туристи.

Поглед към живописните гънки на резервата имат и туристите, изкачващи връх Ботев по маршрута от Видима, през хижа Плевен. Преходът минава покрай Дяволското пръскало, най-високият прецизно измерен водопад у нас.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.