Според доц. Чолаков решението на КС е било по политическа целесъобразност

Решението на КС беше неизбежно, то беше мъдро. Така политологът Румяна Коларова коментира днешното решение на Конституционния съд за промените в Основния закон в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Не мога да разбера, аз лично не мога да разбера, защо по този начин беше направена промяната на Конституцията. Единственото ми обяснение, макар че вече ми става неудобно непрекъснато да ругая лидерите на „Продължаване на промяната”, но единственото ми обяснение е, че просто те не си дават сметка как се вършат нещата или как трябва да бъдат направени нещата в политиката, в Конституцията и т. н. Просто някакъв вид силна некомпетентност. И бих казала, че тя е безотговорна, защото още веднъж искам да подчертая, че имаше невероятно силна гражданска енергия и базов консенсус в обществото и сред политиците, че тези промени трябва да бъдат направени. Нещата бяха готови, те бяха на тепсия. И … да се провалиш. Това е невероятно огорчение, разбира се. Аз го казвам, защото се чувствам невероятно огорчена от всичкото това, защото наистина съдебната реформа трябваше да тръгне”, заяви Коларова.

КС реши за промените в Конституцията

Колегата й Петър Чолаков определи дебатът между конституционните съдии като оспорван. Той се позова на мнението на конституционалистите, които са гласували 6:6. „Имало е няколко особени мнения от съдия Белазелков, Десислава Атанасова също имат някакви съображения”, каза Петър Чолаков. „Съдебната реформа беше турпилирана, но не беше изцяло турпилирана”, допълни той.

Според Румяна Коларова решението на КС е било неизбежно в частта, която се отнася до съдебната реформа. „То беше неизбежно заради заплетения начин, по който бяха направени тези промени. Безкрайно огорчена съм, че това нещо се случва в България. Промените в Конституцията, касаещи съдебната система трябваше да бъдат приети или поне трябваше да бъдат направени ключови промени в законодателството”, допълни Коларова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase