Инициативата "Голяма маса: Донеси храна. Опознай съседа" се провежда в район "Оборище"

Инициативата „Голямата маса: Донеси храна. Опознай съседа“ на район „Оборище“ събира съседи и граждани на столицата да споделят вкусна храна и приятно време заедно. 

За първи път събитието е на една 60-метрова маса, на която каним всички да заповядат, да се съберат и да споделим заедно храна, напитки да си поприказваме, каза временно изпълняващият длъжността кмет на район „Оборище“ Милена Алексиева. 

София - третият най-евтин град в Европа за чревоугодниците

„Идеята е в неформална обстановка живущите и гостите на квартала, това е стара София, улиците, „Искър“, „Екзарх Йосиф“, „Триадица“, „Сердика“, да се съберат, да споделят храна,  да споделят мисли и да се опознаят и да се забавляват“. Лятна София е много приятна за такъв тип събития под сенките на даже столетните дървета на знаковата улица „Екзарх Йосиф“, каза  още тя. 

Рекорд: Френски пекари приготвиха най-дългата багета в света (ВИДЕО)

Събитието продължава цял ден, до 22:00 ч. ще има много забавления за малки и за големи, музика, работилнички за децата. Има и специален кът за селфи, където посетителите да си направят снимка за спомен. 

Сред доброволците, участвали в подреждането на „Голямата маса“ са Хестър Гартрел и Максим Пенев. Хестър е от Лондон, Великобритания. Живее в България от четири години, работи в НПО сектора.  „Тази инициатива е  много хубава, защото ние трябва да започнем да говорим със съседите ни и със съграждани за храна, защото това е тема без конфликт. Ние можем да започнем с това, и след това можем да говорим за по-трудни неща, за решения за квартала“, каза за БТА Хестър Гартрел. София е много хубав града. За мен е много важно да бъдат част на гражданското общество и не само да живея в апартамента ми.  Много се радвам се да бъда тук, с това аз съм част от квартала и част от общността“, каза още тя.  

От българската кухня сред любимите ѝ храни са таратор и родопският пататник. „За мен през лятото тараторът е страхотен, защото не искам да ям нещо много тежко. Също  много обичам пататник и го  готвя вкъщи, това е любимата ми храна от Родопите“, отбеляза Хестър. 

„Реших да подкрепя инициативата на общината,  защото смятам, че нещо от което градът като цяло има нужда. Повече създаване на общност, повече събиране на хора хората от квартала да се познават, да си разговарят, да си общуват“, каза за БТА и Максим Пенев, който живее в район „Оборище“. Всеки може да донесе също нещо от себе си и очаквам да се да се получи много хубав празник за всички хора от квартала, споделяне, среща, разговори, каза Максим Пенев. Това е нещо, което ми се струва, че е ново тук. Срещал съм г в чужбина, живял съм  в Германия и много се радвам, че най накрая и тук започваме да да създаваме такива събития, добави той. 

Родена съм тук и съм живяла целия си живот тук. Днешната инициатива е прекрасно събитие, което както видяхме, цели да запознае съседите, защото ние, въпреки че живеем много години тук, голяма част от хората не се познаваме, разказа за БТА и Соня Мурджева. Организацията е повече от прекрасна за такъв летен ден, в който се очаква да няма много хора. Всъщност още от сутринта масите са пълни. Хората са усмихнати, заредено е с настроение по улиците, каза тя и продължи: „Музиканти допринасят още повече, за това има прекрасни кътчета за деца, работилници, страшно вкусна храна или напитки“.

Ул. „Екзарх Йосиф“, в участъка между улиците „Бенковски“ и „Будапеща“ остава затворена за автомобили до 22:00 часа за провеждането на инициативата.

Цялата програма и пълният списък с участниците е достъпна на Facebook страницата на събитието. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Юзлем Тефикова, БТА