При пожар в хосписа загина един човек, а трима пострадаха

Освободиха от ареста управителката на дома за възрастни хора в Банкя, задържана след възникналния в сряда пожар. Това потвърдиха от СДВР за NOVA. При инцидента загина един от обитателите на дома, други трима души пострадаха. Впоследствие стана ясно, че обектът е работел незаконно.

Агенцията за качеството на социалните услуги: Кметът на Банкя е знаел за нелегалния старчески дом

След изтичането на 24 часа от задържането на жената от Прокуратурата не са поискали удължаване на мярката. До момента това е единственият арест по случая.

Проверките на институциите за пожара в старческия дом в Банкя продължават

От Агецнията по качество на социалните услуги заявиха, че местната власт, в лицето на Община Банкя, е знаела за съществуването на въпросния хоспис още преди пожара. Самата агенция е разбрала от сигнал на НАП. На място са били установени 11 души с различни здравословни проблеми. След това от агенцията сигнализирали всички компетентни институции.

„Местната власт е знаела за съществуването на старческия дом в Банкя. Това се е случило, когато алармирахме Главната инспекция по труда, че има хора, работещи без трудови договори. Има кореспонденция между кмета и тази институция”, коментира в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Виктория Тахова, изпълнителен директор на Агенцията за качеството на социалните услуги.

Тахова отбеляза още, че за времето от проверката в края на юни до пожара от 11 души в старческия дом са останали само четирима. 

Кореспонденция между Инспекцията по труда и Общината беше потвърдена от Александра Александрова, заместник-кмета на Банкя. По думите ѝ в средата на юли районната администрация е била помолена да предостави информация за собственика на имота.

„Ние отговорихме кой е собственикът на сградата и всъщност нашите компетенции като районна администрация се изчерпват дотук. Те не споменават ли за лица, които са работили тук без трудови договори? - съвсем накратко описват, че там има настанени живеещи хора със здравословни проблеми и че са намерили на място болногледач и санитар“ , каза Александрова и добави: „След като не е общински имот, нямаме такова правомощие“.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase