"ДПС ще бъде това, което е - "Движение за права и свободи – Ново начало", и ще го видите на изборите", каза още той

В първия работен ден от есенната сесия на парламента битката в ДПС продължи. Темата: проблемите при регистрацията в ЦИК, споровете за легитимност и кой ще задържи името ДПС.  

Напрежението в структурите на Движението продължава. Докато депутатите чертаеха приоритетите си за новата работна сесия, от кулоарите на парламента дойде първият коментар на Делян Пеевски, след като ЦИК прие документите за регистрация на двете фракции.

ЦИК регистрира двете фракции на ДПС с един и същи час

Пеевски атакува регистрацията на лоялните на Ахмед Доган депутати и я определи като нелегитимна. Критики имаше и към ЦИК. По думите на Пеевски Комисията е била подложена на натиск, а членовете от квотата на ДПС трябвало да бъдат отстранени от президента.


„Има едно ДПС, не знам какво е това противопоставяне. Има ДПС, има и отцепници. Едното е нелегитимно. От ЦИК направиха супер циркове. Това, което се случи, е пълна глупост - поддадоха се на натиск на двамата представители, които също са отцепници. И двама представители, които са бивши наши представители, направиха този цирк, което е унизително. Ако имахме президент, вече трябваше да ги е освободил. Ние нямаме такъв”, смята Пеевски.

Експерти за казуса с ДПС: Накрая ще се стигне до произнасяне на ВАС (ОБЗОР)

Пеевски подчерта, че ще направят предложение „във всички закони да има публична процедура за всички назначения на Мистър Кеш – Радев“. „Не може парламентът да назначава всички органи с публична процедура, а той да пуска укази и да не обяснява на никого как назначава. Да назначава приятели, близки и хора на Москва, което е опасно за България. Ние трябва да  прекратим това“, каза още Пеевски.

Той коментира и мястото на Комисията в сградата на Народното събрание: „ЦИК няма за какво вече да бъде в тази сграда. Видяхте на какъв цирк се обърна парламентът. За мен ръководството на Народното събрание трябва да предприеме действия, които години наред не са предприети и на ЦИК да бъде намерено самостоятелно място”, категоричен е Пеевски.

До този момент независимите депутати, приближени до Ахмед Доган, отказват коментар. В крайна сметка, ЦИК трябва да се произнесе законосъобразни ли са двете регистрации. Не е изключено крайното решение кой да носи името ДПС да вземе и съдът.

Каква е процедурата с членовете на ЦИК

Председателят и членовете на ЦИК се назначават с указ на президента, но по предложение на парламентарно представените партии. Този състав на Комисията е попълнен през 2021. Има 5-годишен мандат, което означава, че 15-те от Избирателната комисия ще са на този пост до 2026 г.

В Изборния кодекс е разписано при какви условия може предсрочно да се прекратят правомощия на член на Комисията, но сред тях не фигурира сваляне на доверие от страна на партията, която го е номинирала. Причина за смяна може да е оставка, присъда, конфликт на интереси, отсъствия от заседания или смърт.

Как са разпределени членовете на ЦИК

Броят представители от една политическа сила зависи от това колко депутатски места има в парламента. Председателят Камелия Нейкова е с номинацията на „Има такъв народ”. С най-много представители – четирима, е ГЕРБ. ИТН са с трима, в който брой се включва и Нейкова. БСП също има трима. ДПС се представлява от Севинч Солакова и Ерхан Чаушев - за тяхното оттегляне настоява Делян Пеевски. „Демократична България” има двама представителя в ЦИК. Въпреки че вече не са част от парламента, от „Изправи се! Мутри вън” също имат човек в комисията и това е зам.-председателят Росица Матева.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase