Подготвена ли е страната ни за тези отговорности

Ресорът, който Екатерина Захариева получи - „Стартъп, иновации и изследвания”, предизвика разнопосочни реакции сред партиите в парламента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че е доволен и подчерта, че ресорът включва „едни от най-мощните програми в Европейския съюз”. Критика обаче дойде от страна на „Възраждане” и БСП, които определиха ресора като „скромен”, „постен” и „обида за България”.

Обявиха ресора на Екатерина Захариева в новата Европейска комисия

Часове, след като стана ясен българският ресор в Брюксел, от кулоарите на парламента Борисов благодари. „Благодаря на Урсула фон дер Лайен и на Комисията за това, което са направили за България. Точно подходящ ресор за това, което в нашите програми пишем за България. Индустриализация, стартъпи, иновации. На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши през тези пет години, които идват. При една добра работа, с редовни правителства, България може да направи много”, посочи лидерът на ГЕРБ.

Момчил Инджов: Фон дер Лайен до последно не искаше да назове ресорите на комисарите

Недоволство обаче дойде от „Възраждане”. „Това какво сме получили отразява положението на България в Европейския съюз и като уважение като държава. Нищо ново и необичайно. Нищо хубаво не очакваме от този комисар за защита на националните приоритети. Като цяло, обидно отношение към България”, посочи Цончо Ганев.

Българския ресор критикуваха и от БСП. „Доста скромен и постен ресор. Това, което ни притеснява, е че Екатерина Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Отново България е поставена в много странна и неблагоприятна ситуация. С този ресор ние сме на последно място в Европа, което също буди доста въпросителни. Като цяло - не е добро това, което се случи”, заяви Борислав Гуцанов.

Останалите партии в парламента отказаха коментар.

Какво представлява Европейската комисия

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase