Те прожектират и върху втората най-голяма по площ сграда в света - парламентът в Букурещ

Българска компания участва в най-голямото световно събитие за видео мапинг. Тя беше поканена да прожектира върху втората най-голяма по площ сграда в света - парламентът в Букурещ. Шоуто, което представят, е дълго 3 минути. Името му е „Орис“.

Страхил Йорданов и Марин Петков разказват как се създава видео за фасада на сграда. „Аз правя основа, Маро променя технически някои неща и казва: „Брат, това няма да се получи, съжалявам”. И накрая се получава нещо съвсем различно от това, което сме планирали“, разказва творческият директор на студиото Страхил Иванов.

По случай 24 май: Светлинно шоу на фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)

Първо трябва да се измисли идея. След това тя оживява във видеоклип. На финалния етап Марин и Страхил превръщат клипа в анимация. „Той, Марин, има много ясни образи в съзнанието си, чисто визуално, а аз се опитвам да разкажем цялостно история, в която да свържем тези образи“, обясни Страхил.

Страхил и Марин са хората, които организират популярния Фестивал на светлините – „Лунар”. Прожектирали са на фасадите на Народния театър „Иван Вазов” и на Министерския съвет. „В над 29 държави сме работили. Два пъти сме създавали Новогодишната програма за германската национална телевизия. Тогава ни се сбъдна една от мечтите – да работим със „Scorpions”, каза Марин Петков.

Студиото печели конкурс в Китай с техен клип и така получиха виза за участие в най-голямото събитие за видео мапинг в света.

„Концепцията ни пренася в страната на сънищата, където емблематични образи от българския фолклор се срещат с нашето подсъзнание“, каза Страхил Йорданов.

В клипа им участва и един от най-успешните български актьори в Холивуд – Юлиан Костов. Той играе змей с три глави. „Тройна работа. Трябва да реагираш на всяка една от главите си, което е интересна метафора за различните образи и маските, които си слагаме“, каза Костов.

Посланието на това шоу е „Да намерим себе си или да се осмелим да търсим себе си“, каза Страхил Йорданов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase