По традиция Велико Търново е център на празненствата

България отбелязва 116 години Независимост. По традиция кулминацията на празника ще бъде във Велико Търново, където през 1908 година Княжество България обявява, че вече не е васално на Османската империя и султана. Княжеството става царство, а княз Фердинанд - първият цар в Третата българска държава. Чествания се провеждат в цялата страна.

Какво е историческото значение на Независимостта

Велико Търново

Празникът във Велико Търново започна с тържествена света литургия в храма светиня "Св. 40 мъченици". Именно в тази църква на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита манифеста на независимостта.

Снимка: Мартин Георгиев, NOVA

Думите му от Манифеста бяха произнесени отново, а след тях празнично шествие се изкачи на крепостта Царевец, където беше издигнато националното знаме. В знак на почит бяха поднесени венци и цветя на паметника-пирамида, посветен на обявяването на независимостта.

След това по улиците на Велико Търново премина празнично шествие. Военните оркестри на гвардията, военния университет и военноморските сили на Румъния изнесоха зрелищен спектакъл.

А кулминацията на тържествата беше спектакълът „Звук и светлина” на крепостта Царевец и зарята. 

 

Пловдив

Пловдив е първият град, в който Фердинанд е посрещнат като владетел на независима България и с титлата цар. Този исторически момент пресъздават 30 доброволци от комитет „Родолюбие”. Освен уникалните униформи, във възстановката се използва автентично оръжие.

Честванията в Пловдив: Кулминацията е възстановка на събитията от 1908 година (ВИДЕО)

„Пловдив не е случаен град, в него се ражда Обединението на 6 септември. 22 септември за нас българите е най-важната дата, защото след това идва и международното признание на България", отбеляза един от участниците във възстановката - Сава Куфаров, който беше в ролята на Фердинанд. „Прадядо ми е опълченец, дядо ми е офицер на Негово величество и аз чувствам вътрешна потребност и съм задължен да предавам на поколенията любовта към майка България”, заяви той.

София

Тържества за Деня на независимостта имаше и в София през целия ден. Специално беше подготвена програма за всички гости на града и за всички столичани пред паметника на Независимостта на България на площад "Княз Александър I".

Снимка: БТА

В церемонията участваха Софийският духов оркестър, хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, мъжки академичен хор "Гусла" и актрисата Василка Сугарева.

"Това е един от най-светлите български празници, който трябва изключително много да почитаме, заедно със Съединението. Смятам, че това са най-важните празници в нашата история като българи. Искам да пожелая на всички българи да бъдат независими в делата и мислите си", каза Цветомир Петров, председател на СОС.

Столицата празнува: Богата програма по случай Независимостта на България (ВИДЕО)

Пред Президентството се състоя тържествена смяна на караула.

А празникът завърши с традиционно българско хоро.

В страната

В Благоевград историческа възстановка „Зов за свобода" беше в центъра на празненствата. В нея участваха над 150 души от клубовете „Традиция”.

Във Видин тържествената церемония се проведе пред общината. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на загиналите във войните за национално обединение.

А ретро влак тръгна от София към Враца. Един от вагоните на композицията е бил на цар Борис Трети. По време на пътуването и престоя на гарите бяха представени исторически възстановки от обявяването на независимостта на България.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase