Това сочи изследване на "Тренд"

Тревожни данни за младежите у нас. Те са все по-притеснени и имат нужда от помощ и грижа за психичното си здраве. Това показват данните от първото по рода си проучване за предизвикателствата пред новото поколение. Изследването е поръчано от Сдружение "Мрежа за развитие на личността и талантите" и е проведено от изследователски център "Тренд". Обхваща младежи на възраст между 15 и 29 години - участници в образователната система, и такива, които вече се реализират на пазара на труда. 

Основните притеснения на подрастващите не са много по-различни от тези на възрастните. Почти половината - 45%, изпитват страх от финансови затруднения в бъдеще. В отговор на въпрос от какво най-много се страхуват в момента 27% посочват несправяне в училище или на работното място, 26% - болести, а 22% - това да разочароват семействата си. Въпреки тревожната статистика, 73% от младежите остават оптимисти за своето бъдеще.

Въпреки че младото поколение среща все повече трудности, едва 2% от представителите му търсят специализирана подкрепа от терапевт.

Темата в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS коментираха психологът Пламен Димитров и бившият социален министър Христина Христова.

Психолог: Учениците успяват да си набавят забранени вещества дори през телефона

Според Димитров младите хора знаят от какво се нуждаят, за да се справят по-добре в живота. „Искат повече програми за психологическа подкрепа – в училище, на работното място и в университета. Имат нужда от психолози, ментори, специалисти по развитие и консултация. Зависимостите се очертават като поколенческа грижа”, каза психологът.

„27% от младежите се страхуват, че няма въобще да се справят в работата, а 19% - че няма да се справят достатъчно добре. На второ място са основните страхове за бъдещето – от финансовата несигурност и дали ще се реализират в кариерата”, каза Христова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Весела Веселинова