Темата отвориха от екологичното Сдружение „За Земята“

Прикриват ли се данни за чистотата на въздуха в България? Според официалната статистика станцията за измерване на качеството на въздуха в Пловдив през 2023 г. е отчела 34 дни с превишения на нормите при допустими 35. Тези данни са намалели рязко след 2007 г., когато станцията е била преместена. Тогава са били отчетени цели 174 броя превишения.

Дали се манипулират данните за качеството на въздуха с преместването на станциите на по-чисти места отвориха от екологичното Сдружение „За Земята“. Според тях част от станциите са преместени и така данните, изпращани към европейските институции, са влезли в норма. От Министерството на околната среда и водите контрираха, че генерално въздухът в страната е по-чист от преди, а станциите са позиционирани според буквата на закона.

Адвокат Димитър Площаков показва една от станциите за измерване чистота на въздуха в Пловдив. Той е първият, който завежда иск за 10 000 лева срещу Министерството на околната среда и водите и го печели. „Някой я е поставил в парк, освен че я е поставил в парк, я е опаковал и в растителност“, посочва той.

МОСВ: Не се укриват данни за чистотата на въздуха в градовете

Според него станцията е скрита, за да измерва по-чист въздух. „Станцията е преместена през 2007 г., това е бившата автоматична станция „Евмолпия”, която се е намирала на централно място в град Пловдив. Но поради някакви причини там е отчитала 174 броя превишения на средно денонощната норма на ФПЧ. През 2007 г. поради някакви причини, свързани с градоустройствени промени, одобряване на ПУП, тя е изместена на по-тихо и спокойно място“, допълва Площаков.  

От позиция на Министерството на околната среда и водите до NOVA става ясно, че в началото на миналото десетилетие и преместената станция е показвала често високи нива на замърсяване. С годините обаче са все по-малко дните, в които има фини прахови частици. И още - нито те, нито Изпълнителната агенция садят растителност около станциите и твърдят, че зеленината не влияе на пробите.

Станцията на бул. „Цар Борис III“ в София, според Ивайло Попов от Сдружение „За Земята“, е неправилно разположена, защото е по-далеч от пътното платно, спрямо максималното разрешено според закона. „И тази и онази в Младост са транспортно ориентирани станции в София, те не отговорят на законовите изисквания. Като казвам официална информация, става въпрос за доклад, който дълго време Изпълнителната агенция по околната среда и министърът по околната страна и водите крият“, посочва той.

Прикриват ли се данни за чистотата на въздуха в градовете

По думите на Попов станцията от района на Орлов мост пък е преместена в квартал Младост. „И докато имахме станция на Орлов мост, София официално имаше замърсяване освен с ФПЧ и азотен диоксид“, допълва той.

От Министерството признават, че станцията „Павлово“ се намира на 400 метра от кръстовище и на 11 метра от бордюра на бул. „Цар Борис III“ , което надхвърля разрешеното с метър. Засега решението на ведомството е и двете станции да останат на същото място.