Сред основните цели на кабинета остава и превенцията на купуването на гласове

Служебният кабинет продължава с подготовката за изборите. До момента всичко се движи в срок, отчетоха управляващите. Но и на тези избори се очертава проблем с хартията за машините. Отново има спорове за това дали ролките от предишните избори са унищожени. Министър Росен Карадимов, който отговаря за вота обяви, че има общини, които не са ги унищожили. Централната избирателна комисия отговори, че няма смисъл. Сред основните цели на кабинета остава и превенцията на купуването на гласове.

18 дни преди изборите подготовката за тях върви нормално, отчете служебният кабинет. Премиерът Димитър Главчев постави за цел подобрение спрямо вота през юни, който той отчете като успешен.

Главчев: Цялото преградно съоръжение на българо-турската граница е на мястото си

„Да се проведат по същия начин, по който се проведоха последните, там нямаше никакви забележки. Но взимаме и мерки да се подобри организацията. С оглед на това да не се изкривява вота както на хартия, защото се говори за купуване на гласове основно на хартия, но ние сме насочили мерките си да няма манипулация и на машините“, посочи министър-председателят Димитър Главчев.

„Нямаме данни за изостанали срокове, за пропуснати дейности, включително и огромната дейност, която Министерството на външните работи вече започна по организация на изборите в чужбина“, съобщи министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Проблеми все пак има. Не всичката хартия от предишното гласуване е била унищожена. По данни на министър Росен Карадимов, който отговаря за координацията за вота, не всички области са дали отговор какво е станало с книжата.

Карадимов: Нямаме информация от всички общини дали е унищожена хартията от предишните избори

„Алармираме за факта, че нямаме пълната информация от всички общини за унищожената хартия на последните избори. Дори има фрапантен случай в София на запитване от областния управител към Столичната община. Отговорът, който е даден е, че областният управител няма правомощия да иска такава информация от Столичната община“, допълни той.

Според Централната избирателна комисия обаче проблем няма. „Няма да се използва хартия, която е била произведена и използвана в предходни избори. Те ще бъдат със съвсем други допълнителни защити, които до момента не са били утвърждавани или прилагани. Така, че всички могат да бъдат спокойни в това отношение“, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Процесът на удостоверяване на машините, които ще бъдат използвани за гласуване по време на вота, ще приключи в петък.