Според нея е важно дали ще бъде продължен мандатът на Иван Гешев или ще започне нов 7-годишен

"Продължаването на процедурата за избор на главен прокурор от настоящия състав на ВСС поставя няколко въпроса. На първо място има конституционен въпрос: Дали действително ВСС с изтекъл мандат може да избере главен прокурор, един от тримата големи ръководители на структури на съдебната власт?" Това каза бившият правосъден министър и водач на листата на "Продължаваме промяната – Демократична България" в 24. район в София Надежда Йорданова.

"Ние ще настояваме КС да се произнесе с решение. От една страна все още действа параграф 23 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Той казва, че настоящият ВСС не може да избере нито един от тримата големи докато не се избере нов състав. В това има сериозен разум, защото мандатността на органите е установена така в Конституцията, че да гарантира допълнително тяхната независимост и демократична легитимност. И тогава, когато се наруши съотношението в мандатността между тези органи, ние вече имаме конституционен проблем от гледна точка на правовата държава", поясни кандидатът за депутат от ПП-ДБ.

Проф. Коларова: Правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ е единственият вариант за кабинет

"Не може да не се отчете фактът, че КС разсъждава по тези параграфи. Голяма част от измененията в Конституцията той отмени не защото сами по себе си не бяха добри или противоконституционни, а защото бяха свързани с други, които КС намери за такива", посочи тя и добави: "Самият КС, по повод решението за избор на последните двама конституционни съдии, каза, че независимо, че те са избрани по-късно, трябва да довършат редовния мандат".

Тя потвърди, че ПП-ДБ ще постави въпроса за мандата на следващия главен прокурор. Според нея е важно дали ще бъде продължен този на Иван Гешев или ще започне нов 7-годишен мандат. "Това е една от гаранциите за независимост на съда и справедлив процес", каза още Йорданова.

"В момента България има дело пред съда на ЕС именно по въпроса за мандатността. В зависимост от неговото решение и становище ние можем да се окажем в нова ситуация на конфликт и неясен въпрос от гледна точка ан Конституцията", добави тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Редактор: Мира Мирчева