Разказва "Дойче веле"

Бьорекът, известен също като бурек, е традиционно печиво в Югоизточна Европа, Турция и други страни. Нашето пътуване започва в Истанбул, Турция. Тук можете да намерите турската класика с разточено тесто и пълнеж от кайма. Бюрекът се предлага във всякакви форми и размери и с различни пълнежи като сирене и картофи. През зимата в бюрека включват и спанак. Бюрекът е традиция, която датира от хилядолетия, но е имала специално значение в османската кухня.

Къде се приготвя най-вкусната баклава на Балканите (ВИДЕО)

Турция се гордее със своя бюрек, но и други страни също. Жителите на третия по-големина град в Сърбия - Ниш, дори са домакини на фестивал "Дните на бюрека". В Албания хората са по-гъвкави,
когато става дума за формата и пълнежа на бюрека. Осен месо и сирене, понякога се пълни със спанак или дори боб.

Вижте във видеото как се приготвя бюрек на различните места.

Редактор: Мира Мирчева