Това се случва точно една седмица преди парламентарния вот

Седмица преди предсрочните парламентарни избори в десетки населени места избират кметове. Гласуването се превръща в своеобразна репетиция преди вота на 27 октомври.

Омуртаг

Омуртаг официално се сдоби с пуснат под гаранция кандидат-кмет, след като вчера Общинската избирателна комисия регистрира Ешреф Ешрефов за участие във вота на 20 октомври. Той се явява като независим кандидат. Допреди няколко месеца Ешрефов управляваше Омуртаг, но изборите от миналата есен бяха касирани.

Местната сага стана и национална, след като през февруари 2024 г. беше привлечен като обвиняем за това, че от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел престъпления по служба, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода” повече от три години. В групата участват длъжностни лица.

Генерална репетиция на предсрочните избори: Омуртаг избира кмет

Кандидати са още Джунейт Йонузов (също инициативен комитет), който за кратко бе назначен за временен кмет, претендентът на ГЕРБ Мустафа Ахмедов и Ердоан Ахмедов (ДПС).

Варна

Изборите в районите "Одесос" и "Приморски" гласуват за кметове на съответните райони. Избраните през миналата година бяха отстранени от длъжност със съдебно решение. Данните показват, че 200 хил. души са имащите право да гласуват и да изберат бъдещите кметове на двата района. За целта са отворени общо 201 секции, в които може да се гласува както с машина, така и с хартиена бюлетина.

"Няма проблеми със стартирането на изборния ден. Всички секционни комисии са направили необходимото по методически указания на ЦИК за започване на работа", увери председателят на ОИК - Варна Велин Жеков.

Войнягово

В карловското село Войнягово избират нов кмет, след като досегашният управник Тодор Танковски беше осъднен за кражба на отоплително тяло от пенсионерския клуб в селото. Никой в селото не е очаквал, че след три поредни мандата досегашният кмет ще открадне и продаде печката тип „камина“.

Председателят на пенсионерския клуб разказва, че в средата на юни тази година кметът му поискал ключа, за да ходи в клуба да танцува. Той е ръководител на местната фолклорна група. Вместо да играе хоро, Танковски демонтирал камината. Предишният кмет беше задържан и след месец и половина в ареста договори условна присъда от една година с изпитателен срок от 36 месеца.

Войнягово избира нов кмет, предишният открадна камината на пенсионерския клуб в селото

В селото право на вот имат 824 жители, които могат да го упражнят в две секции. Едната е в кметството, а другата е в сградата на пенсионерския клуб. Петима са претендентите за кметското място в селото.

Лозен

До частичния вот в село Лозен, което е част от Столична община, се стигна след кончината на досегашния кмет. Ситуацията е спокойна, а самата активност е осезаемо по-ниска спрямо миналогодишната.

По думите на председателя на СИК Любомира Камберова в секцията по списък са 600 човека, но до момента са гласували само 17. "По наблюденията в моята секция, хората избират да гласуват с хартиени бюлетини, не с машина. Само двама от тези 17 са гласували машинно", поясни тя. 

Габровница

Двама са кандидатите за кмет на монтанското село, а избирателите - над 900. Те гласуват в една секция с машина и хартия и в една подвижна. До момента няма подадени сигнали за нередности, но има засилено полицейско присъствие. 

Образува се опашка от чакащи да гласуват още от сутринта. До извънредните кметски избори в Габровица се стигна заради касиране на предишния вот и изборни нарушения.