В такава програма влезе репортерът на NOVA Виктория Бояджиева

Домашните насилници да посещават програми за справяне с гнева. Това е един от акцентите, които държавата поставя в Националната програма за защита от домашното насилие. В такава програма влезе репортерът на NOVA Виктория Бояджиева, за да ни срещне с мъж, изпратен от съда в програма за справяне с агресията, и с неговия терапевт.

„Ще те убия бавно, никой няма да те намери“: Мъж преби жена си в София

„Когато съдът издаде заповед за незабавна защита, предполагаемият насилник се изпраща в такава програма за справяне с гнева. Тя трае около 3 месеца. Става въпрос за групови сеанси, при които изпратените там се събират и дискутират проблемите си. Едно от упражненията е да им се пускат филмчета за домашното насилие от гледната точка на дете. Според психолози много от тях се пречупват на това упражнение, тъй като разпознават себе си от детството си”, разказа Виктория Бояджиева.

„Друго упражнение е ролеви игри, за да развият емпатия. Много от тях в последствие се обръщат към психолозите за индивидуални сесии, ходят доброволно. Накрая на програмата психолозите изпращат становище на съда с оценка до каква степен този човек има риск да извърши нещо по-страшно от това, което вече е извършил. Те не скриват, че в много от случаите си имали усещането, че срещу тях стои човек, който е способен да извърши убийство и би го направил, ако не е спрян от властите”, разказва Виктория Бояджиева.

Жена е осакатена след тричасов побой от ревност, насилникът - задържан три дни по-късно

Тя ни среща с мъж, с висок статут в обществото. Той и неговата бивша съпруга имат свои бизнеси. В един момент влизат в пререкания. Тя се оплаква на властите, че е жертва на домашно насилие. Съдът намира основание да издаде ограничителна заповед. Той е изпратен в програма за справяне с гнева и я изкарва. Две години и половина по-късно е оправдан от съда.

Още гледайте във видеото.