Росица Матева каза, че гласуването е започнало нормално и в страната, и в чужбина

Избирателната активност към 11 часа е 9,55%. Най-висока е тя в Монтана – 14,44%, а най-ниска - във Варна (5,5%). За сравнение, на предходните избори на 9 юни активността към същия час е била 8,34%, най-висока отново е била в Монтана, а най-ниска в 24 МИР – София. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

„Гласуването започна нормално. И в страната, и извън нея има членове на секционни избирателни комисии, които не са се явили. У нас районните избирателни комисии назначават някои от резервните часове и продължават работата си. Извън страната ЦИК предстои да вземе решение по предложение на Министерството на външните работи да бъдат попълнени местата в онези секции, в които липсват членове”, каза Матева.

„В ЦИК към 11.40 ч. са постъпили 11 сигнала. Те са от компетентността на районите избирателни комисии и са препратени към тях, за да вземат мерки и да се произнесат. В ЦИК са останали за разглеждане три сигнала, два от които са за агитации в медии. Изискана е информация от СЕМ, предстои и ЦИК да се произнесе. Има сигнал за заснет вот, за това, че студент не е допуснат да гласува. Те са изпратени по компетентност”, обясни още говорителят на ЦИК.

„Към 11.40 ч. постъпиха решения на районни избирателни комисии, с които е преустановено гласуването с общо 35 машини. В Хасково са 7, в Благоевград – 4, в Пловдив област – 4, на други места - по една или две. Основните причини за това са, че някои устройства не са отпечатвали бюлетини, имало е проблем със софтуера, неработещ екран, неразчитане на смарт картите”, обясни още тя.

Матева каза още, че в ЦИК са получили обаждания по телефона от избиратели, които твърдят, че в секционни комисии членове не поставят два печата на гърба на хартиените бюлетини или един печат на бюлетините от машинното гласуване. И предупреди, че такива гласове са недействителни.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Редактор: Цветина Петрова