Румен Гълъбинов пък посочи, че "няма драма с бюджета за 2025 година, както и за трите години след това"

Министерството на финансите публикува проектобюджета на държавата за 2025 г. и средносрочната прогноза. Основните цели на данъчната политика за периода отново са насочени към поддържане на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата, борбата с данъчните злоупотреби и повишаване на фискалната устойчивост в дългосрочен план. 

Окончателно: Представиха проектобюджета за 2025 г.

Икономистът Никола Янков посочи, че проектобюджетът продължава политиката на тези на Асен Василев. "Това е план-сметка на инерцията. Има само нанесени козметични промени тук-там. Движението на пенсиите по Швейцарското правило не е новина, то отдавна не важи у нас. Пенсиите бяха ударно увеличавани от Асен Василев до почти двойно ниво, извън всякакви рамки, гарантирани от въпросното правило. В проектобюджета макрорамката е добра за целта ни - влизане в еврозоната. Виждаме обаче липсата на усилия за съкращаване на администрацията, което би намалило и разходите. Също така се забелязва, че няма желание да се редуцира популисткото увеличение на заплатите в публичния сектор. Проектобюджетът е рекорден откъм разходи на държавата. Всичко се увеличава", коментира той в студиото на "Твоят ден". 

На свой ред икономистът Румен Гълъбинов посочи, че "няма драма с бюджета за 2025 година, както и за трите години след това". "Апокалиптичните сценарии нямат основание. План-сметката е с намаляващ дефицит за годините напред - предвижда се да стигне до 2,2%. Спазена е макрорамката за членство в еврозоната, а дългът средно ще е около 30%. Това е два пъти по малко от посочения в Маастрихтския критерий. Така че България е доста добре откъм икономически параметри. Смятам, че става дума за проевро бюджет. Ако искаме да влезем от 1 януари 2026 г. в еврозоната, план-сметката трябва да бъде съгласуван с европартньорите, а това е направено. Проектобюджетът е социален, а ръстът на пенсиите никак не е малък", подчерта Гълъбинов.

По думите му търговските надценки на хранителните продукти са между 10 и 30%.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова