Съветите на д-р Пол Чел, съавтор на „The Diet Whisperer“

Новият здравен план на британското правителство предлага да се намали приемът на енергия с едва 50 калории на ден. Според здравния министър Уес Стрийтинг това може да спре затлъстяването при милиони хора. Но д-р Пол Чел, съавтор на „The Diet Whisperer“, категорично не е съгласен.

Лятната диета: Как да се наяждаме без излишни калории

✦ Дали 50 калории по-малко дневно могат да преборят затлъстяването?

Британският министър на здравеопазването Уес Стрийтинг твърди, че ако всеки човек намали дневния си прием само с 50 калории, това би могло да извади 2 милиона възрастни и 340 000 деца от групата на затлъстелите на Острова. Още повече – според него, ако всеки с наднормено тегло намали приема си с 216 калории дневно, еквивалент на една бутилка газирана напитка, затлъстяването би било намалено наполовина.

► Д-р Пол Чел обаче определя това като „абсолютна глупост“.

„Ако приемате допълнителни 216 калории на ден, ще напълнеете сериозно. Но ако ги намалите от базовата си нужда, тялото ще отговори, като забави метаболизма и други функции — механизъм, известен като адаптивна хомеостаза. Така че реално няма да отслабнете“, твърди специалистът.

✦ Къде се чупи логиката за „магическите“ 216 калории?

Чел обяснява, че 10 калории над базовите за човек на ден, ще се натрупат значително в рамките на една година.

„Ако всеки ден изяждате само едно допълнително десертче, например с 46 калории, ще започнете да качвате килограми. Тялото си казва: „Чудесно, допълнителна енергия — да я съхраним като мазнина за по-късно“, дава за пример експертът.

Той допълни, че след като човек премине базовото си ниво, наистина съществува плавна скала, при която натрупването на тегло зависи пряко от броя на излишните калории.

„Но предположението на правителството е фундаментално погрешно — това правило не работи в обратната посока. Ако започнете да намалявате калориите — да кажем, че сте жена, на която са ѝ нужни 1600 калории дневно, за да поддържа теглото си — няма да свалите нито грам, докато не започнете да приемате с около 30% по-малко, т.е. приблизително 1100 калории дневно”, обясни той.

Храната, която краде съня ни: Какво да ядем вместо нея?

✦ Какво реално работи?

Чел препоръчва периодично гладуване.

„Това намалява приема с около 50% и задейства изгарянето на мазнини – реално отслабване, при което се губи мастна, а не мускулна тъкан“, посочи докторът.

✦ Калориите не са всичко – важна е и клетъчната функция

Според д-р Чел качеството на клетките в тялото е също толкова важно, колкото калориите:

„Когато имате здрави клетки, тялото по-добре използва мазнините за енергия. Например, ако плувате сутрин на гладно, организмът няма инсулин в кръвта, който да блокира разграждането на мазнини, така че използвате мазнините като гориво.“

✦ Всички калории ли са еднакви?

Не - Чел обяснява, че реакцията на тялото зависи от източника на калориите:

►Сложни въглехидрати (като зеле и броколи,) съдържат фибри, които забавят усвояването на глюкозата и съответно – покачването на инсулина.

Скорбялни въглехидрати (като хляб, ориз, картофи) се усвояват бързо и предизвикват рязко покачване на инсулина – хормонът, отговорен за складирането на мазнини.

✦ Какво да правим, ако обичаме хляб и картофи?

Ключът е в тайминга и физическата активност:

„Ако ядете въглехидрати, когато черният ви дроб и мускулите са изчерпани от гликоген – например след тренировка – глюкозата от храната ще бъде складирана там, а не като мазнина. Аз, например, винаги спортувам преди вечеря с паста“, споделя д-р Чел.

✦ Защо газираните напитки са толкова вредни?

„Газирани напитки и портокалов сок са сред продуктите, които най-много причиняват затлъстяването. Те не само повишават инсулина рязко, но съдържат и фруктоза, която натоварва черния дроб и води до натрупване на мазнини“, казва д-р Чел.

Растителният протеин като част от нашата балансирана диета. Какви са ползите за тялото?

✦ Разликата между калории от мазнини и захар е съществена.

Мазнини (напр. авокадо) повишават инсулина най-слабо и по-малко се складират като мазнини.

Захари и бисквити стимулират отделянето на инсулин и директно насърчават трупането на мазнини.

✦ Един съвет, който работи за всеки?

„Спрете да похапвате между храненията“, категоричен е докторът. „Всеки път, когато ядете, особено въглехидрати, повишавате инсулина. А ако той е постоянно висок, тялото не може да изгаря мазнини”, казва експертът.

✦ Ако все пак се нуждаете от нещо малко между храненията, може да хапнете:

шепа бадеми
парче сирене
ябълка, ако ви трябват въглехидрати.

Снимки: iStock

Редактор: Дарина Методиева
Източник: The Times