"Дългът на България се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката", добави той

„Вървим по пътя на Гърция. Дългът на България се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката. И ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимист от кредиторите. Това вече сме наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години”, заяви в студиото на „Събуди се” бившият премиер Пламен Орешарски.

А какви мерки трябва да вземе страната ни, за да не се реализира тази прогноза?

„За да се стопира дълговата спирала, има две мерки – спиране на взимане на нови кредити и ускоряване на икономическия растеж”, очерта Орешарски.

По темата


По повод фалирането на Корпоративна търговска банка, бившият министър-председател заяви: „Не знам дали е имало сценарий да бъде съборена КТБ”. И допълни , че чете доклада на външните одитори от „Алекс партнърс” относно състоянието на банката преди началото на фалита.

„Първите сигнали за нередности дошли от кръга „Капитал”. Една банка без здрав портфейл, е обречена”, категоричен бе той.

А какво се случва след фалита на КТБ?

„Фондът, след като изплати парите на гражданите, остана декапитализиран. И очевидно сега има нужда от средства. Бих посъветвал да се съберат вноски от банките, за да се попълни този фонд. Това ще ни даде сигурност при възникване на други подобни финансови кризи”, заяви още Орешарски.

Относно предложението за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Пламен Орешарски заяви: „Аз бях експертен министър-председател. А това беше политическо решение. Съжалявам, че мандатът беше кратък, за да се развият стъпките, които положихме за реформи. По време на моя мандат започна изграждането на ограда на ключови места по границата”.

Относно започналото вчера Европейски първенство по футбол, Орешарски даде своята прогноза: „Бих се радвал някоя от по-малките футболни сили да спечели EURO 2016”.

"Не ми губете времето с изгонен от народа премиер, не ми се занимава въобще с него", каза по-късно през деня Борисов по повод коментара на Пламен Орешарски, че България върви по пътя на Гърция.

 

„По времето на Орешарски нямаше шеф на митниците, дори журналистите не знаеха името му. Назначиха заместник-вътрешен министър за 2 часа, който сега чете декларации срещу мен в парламента. За 2 часа и после го махнаха. Помните ли репортажите си от Общинска банка в София, помните ли че искаха и нея да съборят? Само заради това трябва Орешарски да бъде разследван. Добре че удържахме и този натиск, иначе след КТБ щеше да падне и Общинска банка“, припомни Борисов.


Целия разговор гледайте във видеото.