Органите на реда са знаели, че Христо Полицая и Росен Човката готвят удар

Ранени полицаи, мъртъв обирджия и щети за десетки хиляди. Това е равносметката след вчерашния екшън по столичните улици. Оказа се, че полицаите отдавна са следили двамата обирджии. Затова са успели и толкова бързо да реагират при обира.
 
Мъжете, извършили грабежа, са излезли от затвора преди две седмици. Още докато били зад решетките обаче те готвели поредния си удар. А от МВР разбрали за престъпните им планове. Не знаели само къде ще ударят.  В продължение на месец престъпници и полицаи играли на котка и мишка. А кулминацията беше вчера.
 
В екшъна участваха Христо Георгиев полицая, Росен Рангелов - Човката и над сто полицаи. От МВР обаче знаели кои са. Свикнали, че когато тези двама мъже са на свобода, нещо се случва.
 
„За тях сме спокойни само като са в затвора. След излизането, тези лица влизат в нашето полезрение и следим всички техни действия. Това ни позволи по време на грабежа да влезем в следите на оттегляне на извършителтие”, обяснява директорът на Криминална полиция Младен Младенов.
 
По темата
 

Затова секунди след грабежа започва преследване, следва и престрелка. Резултатът след обира на това златарско ателие - един мъртъв и един арестуван, няколко пострадали полицаи и десетки потрошени коли.

„Има пострадали полицаи от отряд „Кобра” - с охлузвания, съмнения за комоцио. За всички служители имаме практика като попадат в такива ситуации и виждат трупове, след това да говорят с психолози”, заяви Христо Терзийски, директор на Националната полиция. 

От МВР определят бившия си колега Христо като арогантен и много опасен. Той е бивш служител на девето районно, уволнен за корупция през 2010 г. Преди време пак спретна истински екшън, но в квартал.  Засекли го издирвачи на МВР, а в опит да се измъкне той стреля по униформените.

После насочва пистолет срещу шофьор на джип, изхвърля го от купето и изчезва с мръсна газ. А с Росен Ангелов - Човката, работели от години.

„Имат присъди, лежали са в затвора за кражби, грабежи, за незаконно ръжие, по цялата палитра на Наказателния кодекс”, казва още директорът на Криминална полиция Младен Младенов.

Част от известните удари на тази група са на златарско магазини в столичните квартали „Младост”, „Люлин”, „Борово”, „Света Троица”, както и обир на инкасо във Враца.

Сега се водят две разследвания - за грабежа и за смъртта на Христо полицая. Предстоят експертизиц които да покажат кой е стрелял пръв и ще отговаря ли някой за смъртта на обирджията.