Мъж почина на плажа, не дочака линейката

"Три са спешните екипи, които обслужват цялото Южно Черноморие". Това заяви за "Здравей, България" заместник-директорът на спешната помощ в Бургас д-р Димитър Желязков по повод случая, в който мъж почина на плажа, след като линейката се забави.

По темата

Инцидентът се случи в Царево. На 67-годишния мъж му прилошало, паднал и си глътнал езика. Синът му и спасителите обаче успели да му помогнат и той дори се свестил. 
 
„След 30 минути линейката я нямаше и той пак си глътна езика. Изкарахме го, ама повече не дишаше. Направихме му сърдечен масаж, но не дишаше и започна да посинява и умря”, добави спасителят Илия. 
 
"Чакахме линейка час и нещо. Дойде да констатира смъртта”, оплака се синът на починалия
– Красимир Ников.
 
Д-р Димитров заяви, че линейката не е успяла да стигне навреме, защото в този момент медиците са били заети с друг случай - мъж със счупени шийни прешлени. 
 
От Министерството на здравеопазването също направиха проверка по случая. Те са категорични, че в този момент свободен екип не е имало. А по техни данни медиците са се забавили с 43 минути. Това обаче е времето от момента, в който сигналът е регистриран в системата - а именно 20 минути след самото обаждане.
 
По-късно от Министерстовото на здравеопазването съобщиха, че от 12 август до края на летния сезон спешните екипи на територията на област Бургас ще бъдат увеличени с два. Медицинските екипи – от Сливен и от Ямбол се командироват със заповед на директорите на съответните центрове за спешна медицинска помощ.

Стажант-репортер: Владислава Тричкова