Крайният срок за кандидатстване е 30 юни на сайта на ПРОМЯНАТА, подробности разказаха посланикът на инициативата Ани Салич и Юрий Вълковски, представител на Reach for Change за България

Много голяма конкуренция има между проектите, които кандидатстват във второто издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА, заяви в „Здравей, България” Юрий Вълковски, представител на Reach for Change за България. Идеите на кандидатите са много по-разнообразни, като основно кандидатстват дами, обясни на свой ред Ани Салич, посланик на ПРОМЯНАТА. Тя припомни, че 30 юни е крайният срок за участие в инициативата на Нова Броудкастинг Груп и Фондация Reach for Change, а кандидатурите се подават на сайта на ПРОМЯНАТА. „Образование” и „Нови технологии за социална промяна” са двата тематични приоритета тази година.

„С тази инициатива се опитваме да постигнем промяна в живота на децата, като дадем възможност на младите и инициативни хора да работят наистина и да осъществят своите идеали”, обясни Ани Салич. „Нашият грант тази година е 30 000 лева за победителя и още четири по 7 500 лева за останалите финалисти. С това искаме да им дадем възможност да творят и да се развиват, така че да изградят своята бизнес структура. Съвместната работа продължава, тъй като им помагаме да работят с наши ментори и да доразвият своя проект”, добави посланикът на инициативата. 

„Опитваме се да помагаме на хора, които имат силни социални идеи, да ги реализират по устойчив начин”, подчерта Юрий Вълковски. Той даде пример с проекта на победителите в миналогодишното издание на инициативата Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов, които вече реализираха идеята си за ИТ център и безплатни курсове за млади програмисти във Враца. „На практика тази година те откриват десет работни места в един от най-бедните региони у нас, и то за млади хора с добра заплата, които могат да останат в града”, обясни той. Към момента проектите на финалистите в първото издание на ПРОМЯНАТА са на различен етап, но всички са много успешни, продължи Юрий Вълковски, като даде за пример социалната чайна на Мая Донева и Стояна Стоева във Варна и проекта за конна терапия на Веселина Фелдман.

Ако имате идея за малък работещ бизнес, насочен към децата, можете да кандидатствате до 30 юни тук.

Вижте повече във видеото от „Здравей, България” по Нова.