Днес е последният ден за кандидатстване в новия конкурс за социални предприемачи, припомня изпълнителния директор на фондация „Промяната”

Днес е последният ден за кандидатстване за конкурса на ПРОМЯНАТА 2016/2017 социално отговорната инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация „Промяната”, част от Reach for Change. Това е третото издание на кампанията, която вече се e утвърдила като един от основните двигатели за подобряване на положението на децата в България. Какво да очакваме от ПРОМЯНАТА през тази година, разказва Юрий Вълковски, изпълнителен директор на фондация „Промяната”, в специално интервю за сайта Novatv.bg.

Какво можем да очакваме на конкурса на ПРОМЯНАТА тази година?

Досега имаме около 400 регистрации в онлайн системата ни и близо 100 вече подадени проекти. Интересът към конкурса отново е много голям, но най-важното е, че тази година имаме още по-качествени и по-зрели проекти. Сред тях ще изберем тези, които имат най-голям потенциал да променят живота на децата в България към по-добро.

На какво се дължи този голям  интерес към инициативата?

Причината тази година да имаме още по-добри кандидатури е, че хората и организациите в България вече познават ПРОМЯНАТА. Още по-важно е, че хората в България всеки ден виждат реалните резултати от ПРОМЯНАТА. Този понеделник нашите финалисти от миналата година  - фондация „Заслушай се“ – стартираха своята платформа и мобилна апликация за видео превод за хора с намален и увреден слух. В сряда отвори врати Социалната чайна във Варна, която дава първа работа на деца и младежи от институции. А само преди няколко дни Враца Софтуер – нашите финалисти от първата година – станаха една от 6-те организации в цяла Европа, които получиха финансиране от Google, за да развият обучителната си IT програма в най-бедния регион на България. Също през май Николета Попкостадинова проведе поредица от семинари в цялата страна, на които се срещна с десетки ученици и говори с тях за сексуалното образование и им представи своята платформа http://loveguide.bg/. Продължава активната дейност и на всичките ни останали проекти в София и Бургас. Повече за тях може да научите на http://novatv.bg/gamechangers/finalists.

В какво се крие успеха на всички тези проекти?

Всички тези успехи показват, че ако имаш качествена идея и ако си готов да се бориш за нея, то ти ще намериш подкрепа – първо от ПРОМЯНАТА, а после от много други организации, институции и бизнеси. Всеки един от нашите проекти наистина успя да привлече допълнително финансиране и друго съдействие, за да разшири дейността си.

А каква е ролята на ПРОМЯНАТА в тези проекти?

Важно е да подчертаем, че ние не подкрепяме еднократни проекти. Целта на ПРОМЯНАТА е да открие и подкрепи хора и организации, които ще работят дългосрочно и устойчиво за решаване на конкретни социални проблеми на децата в България. Затова ние осигуряваме не просто финансова подкрепа, но цялостна програма за обучения, менторство, достъп до нови контакти в страната и чужбина.

Опирайки се на Вашия опит, какво бихте посъветвали хората с идеи за подобряването на положението на българските деца, които искат да кандидатстват за ПРОМЯНАТА?

Всеки може да кандидатства и всеки може да успее. Конкурсът е отворен, както за организации, така и за физически лица. Кандидатстването е изключително улеснено, става изцяло онлайн и без да са необходими никакви допълнителни документи. Достатъчно е да отидете на http://novatv.bg/gamechangers, да се регистрирате и да попълните онлайн формуляр с 32 въпроса.