Гледайте "Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Екипът на предаването "Без багаж" тази неделя по DIEMA се впуска в приключение с лодка по река Маду, в югозападната част на Шри Ланка. Влажната зона на Маду включва нейното устие и 64 мангрови острова. Тук се е образувала невероятна крайбрежна екосистема с висока екологична, биологична и естетическа значимост. 

Влажната зона Маду Ганга е дом на 303 вида растения, принадлежащи към 95 семейства и 248 вида гръбначни животни. Това е една от последните останали територии на девствени мангрови гори в Шри Ланка. Наоколо е пренаселено от маймуни, водни монитори, корморани, чапли и рибарчета, които дебнат търпеливо в очакване на своята плячка. Основният поминък на местните жители е от производство на канела и лов на скариди. Нощем по реката могат да се видят канутата на рибарите, които осветяват с техните фенери водата, за да привлекат черупковите организми в техните капани.

Маду се намира на 80 километра от Коломбо. Влажната зона се разпростира на 915 хектара, от които 770 хектара са покрити с вода. Водата е същността на живота – хората се нуждаят от влажни зони, езера и реки, по много причини. Тези разнообразни екосистеми предоставят риба и тръстика, помагат за предотвратяване на наводнения и намаляване на нивата на замърсителите. Но те също са чувствителни и уязвими местообитания.

Мангровите гори са универсални уникални местообитания. Те са перфектно адаптирани към бракични условия на живот в морските устия на реките. Никъде другаде толкова много пресни и соленоводни видове, морски и сухоземни организми не обитават едно и също пространство. Само в Шри Ланка са намерени над 25 различни видове мангрови растения. Техните обширни и гъсти коренови системи забавят приливните вълни и защитават бреговете от ерозия. Но мангровите дървета – като кораловите рифове – са сред най-застрашените екосистеми в света, а също и най-разнообразните. Приблизително 50 процента от всички мангрови гори вече са унищожени, териториите им се превръщат в оризищата или ферми за скариди.

"Без багаж" търсят отговори как мангровите пояси могат да спасят живота в крайбрежните зони. Гледайте новия епизод от поредицата тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA